Criză politică în Europa. După Boris Johnson, a demisionat şi Mario Draghi, premierul Italiei. UPDATE: Preşedintele i-a refuzat-o!

Imediat după votul Senatului, premierul tehnocrat Mario Draghi a părăsit Palatul Chigi şi s-a deplasat la Palatul Quirinale.

14 iul. 2022, 20:04
Criză politică în Europa. După Boris Johnson, a demisionat şi Mario Draghi, premierul Italiei. UPDATE: Preşedintele i-a refuzat-o!

UPDATE: Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a respins, joi seară, demisia premierului Mario Draghi, cerându-i să revină în Parlament pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate, în ceea ce este un efort de evitare a alegerilor anticipate.

Preşedintele Sergio Mattarella i-a spus premierului Mario Draghi că, deocamdată, nu îi acceptă demisia şi l-a invitat să meargă în Parlament săptămâna viitoare pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate. „Preşedintele Republicii nu a acceptat încă demisia şi l-a invitat pe prim-ministru să meargă în Parlament pentru a evalua personal situaţia”, a comunicat Palatul Quirinale, conform cotidianului Corriere della Sera.

Este vorba de o încercare a preşedintelui Italiei de a evita convocarea imediată a alegerilor anticipate. Potrivit unor surse citate de cotidianul La Repubblica, premierul Mario Draghi ar urma să meargă miercurea viitoare în Parlament. Draghi a subliniat că s-ar putea ca demisia să nu devină efectivă imediat, deoarece are unele angajamente internaţionale. Draghi trebuie să meargă în Algeria pe 18-19 iulie, pentru a semna un contract pentru importuri de gaz natural. Contractul nu poate fi semnat de un premier demisionar, astfel că demisia va intra în vigoare abia ulterior.

Premierul italian Mario Draghi și-a anunțat demisia după ce guvernul de la Roma a pierdut sprijinul partenerului de coaliție, Mişcarea 5 Stele (M5S), anunță BBC News.

 Într-o declarație publică, premierul Draghi a transmis că pactul de încredere care a susținut guvernul de uniune națională a dispărut. „Îmi voi preda demisia președintelui republicii în această seară”, a spus liderul guvernului de la Roma.

Premierul Italiei, Mario Draghi, s-a deplasat joi după-amiază la Palatul prezidenţial de la Roma, în contextul în care, deşi a obţinut votul Parlamentului pentru un program de măsuri sociale, coaliţia guvernamentală de uniune naţională pare să se destrame.

Senatul Italiei a confirmat, joi după-amiază, cu 172 de voturi pentru şi 39 împotrivă, susţinerea pentru un set de măsuri de asistenţă destinate companiilor, angajaţilor şi pensionarilor, în contextul crizei economice şi energetice.

Premierul britanic Boris Johnson a demisionat: „Sunt foarte trist că pierd cel mai bun loc de muncă din lume”
Însă Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) a refuzat să participe la vot, distanţându-se de celelalte partide care susţin Guvernul Mario Draghi, ceea ce declanşează o criză politică ce ar putea conduce la alegeri anticipate.

Imediat după votul Senatului, premierul tehnocrat Mario Draghi a părăsit Palatul Chigi şi s-a deplasat la Palatul Quirinale, pentru consultări cu preşedintele Sergio Mattarella, afirmă surse politice de la Roma citate de cotidianul Il Sole 24 Ore.

Giuseppe Conte, liderul Mişcării 5 Stele, semnalase de câteva zile că nu va susţine noile măsuri sociale, disociindu-se de coaliţia de uniune naţională. Formaţiunea populistă pare să dorească alegeri parlamentare anticipate, la fel ca şi partidul Liga (extremă-dreapta), condus de Matteo Salvini.

Boris Johnson, discurs „woke”: „Dacă Putin ar fi fost femeie, nu ar fi invadat Ucraina în acest război macho”
Premierul Mario Draghi, aflat în fruntea Guvernului de uniune naţională începând din februarie 2021, a sugerat că în cazul pierderii susţinerii se va retrage, deşi este susţinut în continuare de Partidul Democrat (centru-stânga) şi de Italia Viva (centru-stânga). Şi formaţiunea Forza Italia (centru-dreapta), condusă de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, pare să prefere negocierile politice pentru evitarea alegerilor anticipate.

Nu este clar dacă Mario Draghi va rămâne prim-ministru, în condiţiile în care a asumat funcţia doar în baza unei coaliţii de uniune naţională, în timpul crizei pandemiei. Consultările lui Mario Draghi cu Sergio Mattarella au durat aproximativ o oră, iar Draghi va decide dacă va organiza ori nu o şedinţă de guvern.