Premierul britanic Boris Johnson a demisionat: „Sunt foarte trist că pierd cel mai bun loc de muncă din lume”

Premierul britanic Boris Johnson demisionează, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, transmite Reuters.

07 iul. 2022, 14:38
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat: „Sunt foarte trist că pierd cel mai bun loc de muncă din lume”

Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, joi, din fruntea guvernului Marii Britanii și a Partidului Conservator. El a declarat, într-o conferință de presă, că procesul de alegere a noului lider ar trebui să înceapă acum și calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare.
#Este clar acum voința Partidului Conservator parlamentar ca să existe un nou lider al partidului și, prin urmare, un nou prim-ministru. Mulțumesc tuturor pentru suținere. Voi servi în funcție până când noul lider va fi ales. Îmi pare rău că trebuie să părăsesc cea mai grozavă slujbă din lume. Sunt extrem de mândru de realizările acestui guvern în ceea ce privește Brexit, pentru a rezolva relațiile noastre cu continentul… pentru a recupera puterea acestei țări de a-și face propriile legi în Parlament””, a spus premierul britanic.

„A fi prim-ministru este o educație în sine – am călătorit în fiecare parte a Regatului Unit și am găsit atât de mulți oameni cu o originalitate britanică nemărginită și dispuși să abordeze vechile probleme în moduri noi. Chiar dacă lucrurile pot părea întunecate acum, viitorul nostru împreună este de aur. Mulțumesc tuturor pentru suținere, mai ales britanicilor”, a spus cel care a condus Guvernul de la Londra.

Johnson a afirmat că în politică nimeni nu este de neînlocuit. El a declarat că îi va oferi noului lider cât de mult sprijin poate.

Premierul Boris Johnson a acceptat să demisioneze după un val de renunţări din cabinetul său, într-o convorbire cu liderul grupului deputaţilor conservatori fără portofoliu Graham Brady, a precizat BBC.

La rândul său, un reporter al tabloidului The Sun a informat că premierul va rămâne lider al Partidului Conservator până la alegerea unui nou şef al formaţiunii, în această vară. Însă BCC a relatat că Johnson îşi va da demisia şi din funcţia de şef al Partidului Conservator.

Boris Johnson poate fi forţat să demisioneze. Cum ar putea fi ales succesorul său
”Boris Johnson va demisiona astăzi (joi – n.r.) din funcţia de lider al Partidului Conservator”, a anunţat Chris Mason, editor politic al BBC.

Reuters transmite că un purtător de cuvânt al Downing Street 10 (sediul guvernului britanic) a anunţat că Boris Johnson va face joi o declaraţie către ţară.

Între timp, noul ministru al economiei, Nadhim Zawari, numit miercuri în funcţie de Johnson, şi-a anunţat joi demisia după ce i-a cerut premierului conservator ”să facă ceea ce trebuie” şi să renunţe la funcţie.

Boris Johnson, a doua oară în Kiev. Premierul britanic i-a făcut o vizită surpriză prietenului Zelenski
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a vorbit cu președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, Sir Graham Brady, și a fost de acord să se retragă, urmând ca un nou lider conservator să fie numit până la conferința partidului din octombrie, a declarat o sursă din cadrul No 10, potrivit Sky News.

Decizia vine după ce Michelle Donelan, proaspăt numită secretar pentru educație, a demisionat după doar 36 de ore în funcție. De asemenea, cancelarul Nadhim Zahawi i-a spus premierului să „plece acum”, iar secretarul apărării, Ben Wallace, și-a retras sprijinul.

Premierul britanic este așteptat să demisioneze joi, biroul său precizând că va face o declarație în fața țării. Până în prezent, peste 50 de membri ai cabinetului Johnson au renunţat la funcţii.