Criza vaccinurilor va dura până în aprilie. „Vom avea încă zece săptămâni dificile”, anunţă ministrul german al Sănătăţii

Actuala penurie de vaccinuri împotriva Covid-19 urmează să dureze până în aprilie, avertizează ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn, în contextul în care Guvernul Angelei Merkel este vizat de noi critici cu privire la ritmul campaniei de vaccinare.

28 ian. 2021, 11:39
Criza vaccinurilor va dura până în aprilie. „Vom avea încă zece săptămâni dificile”, anunţă ministrul german al Sănătăţii

Vom avea încă zece săptămâni dificile, cu o penurie de vaccinuri”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Jens Spahn. Ministrul anunţă totodată că vrea să convoace o reuniune a liderilor de la nivel federal şi regional pentru a discuta despre vaccinare. Criza vaccinurilor a fost declanşată după ce Pfizer a anunţat pe 15 ianuarie că va reduce temporar livrările în Europa ale vaccinului său împotriva COVID-19 pe perioada în care îşi îmbunătăţeşte capacitatea de producţie. Miniştrii din mai multe state UE au denunţat într-o scrisoare aceast situaţie ca fiind ”inacceptabilă”, afirmând că subminează ”credibilitatea procesului de vaccinare”.

Ulterior, mai multe ţări şi-au ajustat programele de vaccinare, procedând la amânări ale programărilor, iar autorităţile italiene au ameninţat că vor demara acţiuni în justiţie împotriva Pfizer.

Citeşte şi Suedia a suspendat plăţile către Pfizer şi e pe cale să declanşeze un scandal uriaş. Vrea explicaţii despre numărul de doze de vaccin din fiecare flacon

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).

Citeşte şi Pfizer sfidează Europa. Livrează către SUA mai multe vaccinuri anti-Covid şi mult mai repede