Criza vârstei a doua. Ce se întâmplă cu femeile şi bărbaţii, după 45 de ani. Diferenţa dintre sexe: „Ajungem să ne purtăm ca nişte copii”

Criza vârstei a doua. Atât femeile, cât şi bărbaţii, se confruntă cu acest fenomen, mai exact, după vârsta de 45 de ani. Un simptom asemănător între cele două sexe este nevoia de validare, potrivit psihologilor.

15 oct. 2022, 16:16
Criza vârstei a doua. Ce se întâmplă cu femeile şi bărbaţii, după 45 de ani. Diferenţa dintre sexe: „Ajungem să ne purtăm ca nişte copii”
Criza vârstei a doua

Criza vârstei a doua. După 45 de ani, femeile își doresc validarea de la partenerul de acasă ori a unui anumit tip de bărbat, în timp ce pentru bărbați, aceasta trebuie și poate să vină de oriunde.

Pe măsură ce îmbătrânim, în funcție de vizibilitatea pe care am avut-o până în momentul în care bătrânețea se declanșează, evident că nu se acceptă noțiunea de bătrânețe sub nicio formă.

 Există tipuri de disfuncționalități psiho-emoționale care ne îndepărtează de realitate, respectiv când imaginea noastră de sine este diferită de cea reală, ajungem să ne cumpărăm hăinuțe ca pentru oameni de 20 de ani, noi având 40, ajungem să fim supracolorați, purtând până la 6 culori în loc de două, ajungem să vorbim și să ne purtăm ca și copiii noștri, chiar dacă noi avem 45 sau 50 de ani.

Tulburările afective de tipul tulburare de panică și/sau tulburare de anxietate contribuie foarte mult la această destabilizare psiho-emoțională, în direcția realitate exclusiv, în direcția căutării tinereții veșnice”,a explicat psihologul Radu Leca, pentru Dcmedical.ro.

Criza vârstei a doua la femei

Potrivit psihologului, criza femeii de la 45 de ani vine însoțită și de un conținut psiho-sexual, psiho-erotic, care ”perturbă viața socială, de familie, viața afectivă și emoțională a femeii.

La fel ca și în cazul bărbaților, femeile caută validare, dar, în cazul în care ele sunt fericite acasă, vor căuta această validare erotică/sexuală în partenerul de acasă. Pe când bărbații, în majoritate, caută validarea oriunde, nu doar acasă.

În cazul în care femeia este divorțată, va căuta validare sexuală către doar un anumit gen de bărbat pe care și-l dorește, pe când, dacă bărbatul este divorțat, va căuta validare în orice tip de femeie, neținând cont de categoria din care face parte”, a concluzionat Radu Leca.

Citeşte şi: Lidia Fecioru, despre criza vârstei mijlocii. Ce se întâmplă cu femeile peste 40 de ani

La rândul său, psihologul Gina Dafinoiu susține că în cazul femeii, această criză, a femeii de 45 de ani, poate să dureze între doi şi cinci ani.

În această perioadă femeile trec printr-o schimbare la nivel corporal, dar şi emoţional. La această vârstă pot apărea mai multe riduri, pielea nu mai are aceeași strălucire, părul albește, talia nu mai este așa de subţire, apar kilogramele în plus etc.

Din cauza acestor schimbări la nivel corporal, dar și pentru că se compară cu femeile mai tinere, la nivel emoțional, unele femei își pot pierde încrederea în ele, pot să nutrească anumite sentimente de vinovăție, se simt nefericite, apar temeri că nu mai sunt suficiente, apar îndoieli și chiar insatisfacții. Se poate instala o anxietate sau depresie în această perioadă.

Ele nu doresc decât să fie văzute și validate în continuare. În această perioadă pot apărea schimbări în relațiile cu parteneri, dar și în carieră. În această perioadă, femeile au nevoie de multă atenţie din partea partenerilor sau a soților.

Această schimbare este parțial hormonală deoarece ele se îndreaptă către menopauză şi la nivel emoțional este foarte greu de acceptat acest lucru.

Dorind la nivel inconștient să anuleze acest lucru apar comportamente nepotrivite.

Atunci apare decolteul adânc, hainele cât mai mulate și strălucitoare, tocuri foarte înalte, machiaj foarte stident. La această vârstă ele doresc să fie exact ca în adolescență.

Este bine să ai grijă de tine, dar nu în acest mod exagerat”, a explicat psihologul Gina Dafinoiu, pentru aceeaşi sursă, menţionată mai sus.