Criza vârstei mijlocii, la femei- mit sau realitate! Care sunt cauzele și cum se manifestă

De-a lungul timpului, criza vârstei mijlocii a fost asociată cu bărbații care își găsesc o iubită mai tânără, mai frumoasă și fug de responsabilitatea familiei, care fac schimbări radicale în viața lor și se reinventează schimbându-și aspectul fizic, mașina, locul de muncă, toate, în jurul vârstei de 40 de ani, însă foarte puțini oameni știu că și femeile trec printr-o astfel de etapă.

17 iun. 2023, 19:53
Criza vârstei mijlocii, la femei- mit sau realitate! Care sunt cauzele și cum se manifestă
Criza vârstei mijlocii, la femei- mit sau realitate! Care sunt cauzele și cum se manifestă

Criza vârstei mijlocii, la femei- mit sau realitate. Conceptul de „criza vârstei de mijloc”, a fost inventat de psihologul canadian Elliot Jacques, în anul 1965 și a fost folosit inițial pentru a descrie perioada de viață în care adulții tind să „țină seama de mortalitatea lor”. Cu alte cuvinte, acest fenomen, în esență, este mai mult profund și complex, decât cineva care își cumpără o mașină mai scumpă și mai frumoasă sau își descoperă un hobby neașteptat, ori își dă seama că nu se mai regăsește în familia pe care o are și pleacă în căutarea unor aventuri amoroase.

Citește și Lidia Fecioru, despre criza vârstei mijlocii. Ce se întâmplă cu femeile peste 40 de ani

Criza vârstei mijlocii, la femei- mit sau realitate

De când a apărut în literatura de specialitate conceptul crizei vârstei mijlocii și până în prezent, s-a pus foarte mult accentul pe bărbați, însă niciodată psihologii și psihanaliștii nu au vorbit despre această etapă a vieții ca fiind una specifică lor.

În toate cărțile de specialitate acest concept este definit ca o perioadă de tranziție din viața adulților, nu doar a bărbaților, așadar și femeile trec printr-o astfel de etapă dominată de întrebări despre sensul și scopul vieții lor, de temeri, de îndoieli, lipsă de satisfacție, de revoltă și chiar de furie.

Criza vârstei mijlocii a fost definită până nu demult în funcție de statutul de gen. Astfel, femeile treceau prin această perioadă sumbră din cauza problemelor relaționale precum îndepărtarea partenerului, divorțul, statutul de mamă, iar bărbații pe fondul insatisfacției profesionale și sentimentale.

Însă, pe măsură ce femeile au început să manifeste o preocupare mult mai mare pentru carieră și susținerea lor financiară, anxietatea de la jumătatea vieții și-a făcut simțită prezența mai intens decât în cazul bărbaților.

Psihologii spun că în cazul femeilor, criza vârstei mijlocii este strâns legată de schimbările hormonale care apar în perioada de premenopauză, care face tranziția către menopauză.

De regulă, această etapă apare în jurul vârstei de 40 de ani, atunci când fertilitatea este în declin ceea ce din punct de vedere emoțional, poate fi copleșitor pentru femei. Pe lângă multe alte schimbări, premenopauza vine la pachet și cu probleme sexuale. Variațiile estrogenului reduc elasticitatea și lubrifierea vaginului, ceea ce duce la durere în timpul contactului sexual. Astfel, viața sexuală neîmplinită poate fi încă un motiv de nemulțumire, anxietate și frustrare.

Mai mult, pentru că trăim într-o societate în care tinerețea este ridicată la rang de mare virtute, iar femeile care îmbătrânesc nu mai prezintă interes. Atunci când talia de viespe dispare, ridurile devin tot mai vizibile, foarte femei care au în jur de 40 de ani simt că își pierd cel mai important atu și anume frumusețea. De aici i-a naștere sentimentul că devin invizibile și apare dorința de a redobândi tinerețea pierdută prin schimbări îndrăznețe de look, diete drastice sau prin obsesia pentru sport.

Principalele semne ale vârstei mijlocii: 

  • anxietatea;
  • schimbările bruște în carieră sau stil de viață;
  • schimbările de comportament;
  • reminiscență cronică și reflecție despre trecut;
  • depresie sau schimbări majore de dispoziție;
  • dezonoarea relațiilor amoroase;
  • schimbările majore ale aspectului fizic sau ale comportamentului;
  • indecizie excesivă;
  • stările de furie, plictiseală, gol, iritabilitate, pierderea scopului, nostalgie, resentimente, tristețe sau neîmplinire;
  • iraționalitate financiară;
  • cheltuieli excesive;
  • ipocondrie și probleme exagerate de sănătate;
  • planuri majore de viitor precum, călătoriile sau investițiile;
  • tranziții religioase și spirituale;
  • meditarea asupra greșelilor și eșecurilor din trecut;
  • creșterea sau pierderea în greutate;
  • schimbarea rutinei normale.

Specialiștii spun că ne putem da seama că un om trece prin criza vârstei mijlocii atunci când acesta își schimbă complet viziunea și comportamentul.

„Pot fi fixați pe trecutul lor sau își romantizează viitorul. Ei își pot asuma mai multe riscuri, cum ar fi renunțarea la locul de muncă stabil sau cumpărarea de articole scumpe. Accentul aici este că s-ar putea să simtă că viața lor actuală nu mai are sens și că încearcă să găsească modalități de a se reconecta cu ei înșiși”, susțin psihologii.

Citește și De ce oamenii nu se pot bucura singuri de gâdilat? Iată explicația cercetătorilor germani