De ce oamenii nu se pot bucura singuri de gâdilat? Iată explicația cercetătorilor germani

Cercetătorii germanii au fost curioși să afle de ce oamenii nu se pot gâdila de unii singuri. Iată ce au aflat aceștia în urma experimentelor.

16 oct. 2022, 13:37
De ce oamenii nu se pot bucura singuri de gâdilat? Iată explicația cercetătorilor germani

O echipă de cercetători din Germania a încercat să răspundă la întrebarea de ce oamenii nu se gâdilă singuri. Oamenii de știință de la Humboldt-Universität din Berlin, Germania, au studiat cu ajutorul voluntarilor, reacțiile pe care le au oamenii când sunt gâdilați sau se gâdilă de unii singuri. Aceștia au venit cu un posibil răspuns la întrebarea de ce nu ne putem face noi înșine să râdem în hohote când încercăm să ne gâdilăm.

Lidia Fecioru, victima facturilor uriaşe: „Trăim într-o perioadă grea, într-o perioadă de haos”
Oamenii nu sunt singurii care au senzația de gâdilat – delfinii, câinii,, cimpanzeii și șobolanii răspund și ei la un astfel de stimul. La toate speciile, răspunsul este asemănător: un moment de percepție, apoi un zâmbet urmat de râs.

Chiar dacă senzația de gâdilat se regăsește în viața mamiferelor, aceasta nu se pare să aibă un scop sau vreo explicație, conform Medical Express.

Într-un nou studiu semnat de revista Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciencies, oamenii de știință și-au dorit să afle mai multe despre gâdilat. Ca să își îndeplinească scopul, au recrutat 12 voluntari, iar aceștia au fost gâdilați, pentru început, de persoane pe care au apucat să le cunoască și să interacționeze.

Apoi, aceștia au fost rugați să se gâdile de unii singuri, în timp ce erau gâdilați de partenerii de experiment. În tot acest timp au fost filmați fin spate și din față.

Prima reacție la gâdilat a fost schimbarea expresiei faciale, apoi un zâmbet a început să se formeze la aproximativ 300 de milisecunde, urmat de o schimbare a respirației.

Criza vârstei a doua. Ce se întâmplă cu femeile şi bărbaţii, după 45 de ani. Diferenţa dintre sexe: „Ajungem să ne purtăm ca nişte copii”
200 de milisecunde mai târziu au început vocalizările, sub forma unui râs. Pe măsură ce gâdilatul continua, râsul devenea din ce în ce mai intens.

Cea mai sensibilă parte în care aceștia s-au gâdilat au fost picioarele. Atunci când aceștia se gâdilau concomitent, senzația nu s-a mai simțit la fel de intens.

Cercetătorii nu sunt încă siguri ce se întâmplă cu sistemul nervos când un om este gâdilat, dar sunt de părere că motivul pentru care oamenii nu se pot gâdila singuri este pentru că creierul trimite semnale care inhibă gâdilatul atunci când ne atingem pe noi înșine. Dacă asta s-ar întâmpla, oamenii ar râde de fiecare dată când s-ar încălța sau s-ar scărpina.