Croaţia se va redeschide în curând pentru turişti şi ar putea deveni principala atracţie pentru europeni

Croaţia a început să relaxeze măsurile de carantină, iar lupta autorităţilor cu coronavirusul a fost declarată un succes. Croaţii au raportat doar 2009 cazuri de infectări şi 51 de morţi. Asta se datorează măsurilor implementate rapid de autorităţile croate.

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 08:44
Croaţia se va redeschide în curând pentru turişti şi ar putea deveni principala atracţie pentru europeni

Croaţia devine acum principalul punct de atracţie pentru cetăţenii germani, potrivit ziarului Bild, care le recomandă nemţilor să treacă paradisul de pe malul Adriaticii pe lista de vizitat în această vară.

„Croaţia a luat din timp măsuri pentru combaterea coronavirusului. A fost o decizie care a meritat. Ministerul Turismului împreună cu experţi în sănătate lucrează la un plan care să permită curând redeschiderea ţării pentru turişti”, scrie sursa citată.

Croaţia studiază posibilitatea de a aduce turişti cehi la vară în încercarea de a limita impactul pandemiei cu COVID-19 asupra sectorului turistic, vital pentru economia micii ţări balcanice, a anunţat marţi un ministru croat citat de AFP.

Citeşte şi: Restricţiile de zbor expiră la începutul lunii mai. Unde pot călători românii cu mai puţin de 100 de euro

Turiştii cehi care vor dori să viziteze Croaţia vor fi obligaţi să obţină un certificat sanitar care să ateste că nu sunt contaminaţi şi vor putea veni în această ţară cu avionul sau pe şosea.

„Am discutat deja cu Republica Cehă despre acest lucru, ei pregătesc o serie de propuneri şi noi le pregătim pe ale noastre”, a declarat Gari Cappelli, ministrul croat al turismului, pe postul public HRT.

Săptămâna trecută, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat pe Twitter că a convenit cu omologul său ceh Andrej Babis ca miniştrii turismului din cele două ţări să „propună un model acceptabil pentru venirea de turişti cehi în acest sezon”.

Citeşte şi: Românii vor plăti mai mulţi bani la dentist după pandemia de coronavirus: Costurile suplimentare încep de la 300 de lei

Un model similar este avut în vedere şi pentru turiştii austrieci şi unguri, mai scriu media croate.

Autorităţile croate au prelungit restricţiile menite să limiteze pandemia până la 4 mai, dar se tem de consecinţele acestor măsuri pentru turism, sector care reprezintă circa 20% din PIB. Potrivit FMI şi Băncii Mondiale, PIB-ul croat ar urma să scadă anul acesta cu 5% până la 9%.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a atras şi el atenţia asupra riscurilor cu care se confruntă ţările din sudul zonei euro, Spania, Italia, Portugalia şi Grecia, ale căror economii sunt puternic dependente de veniturile din turism.