CROAŢIA-SPANIA 3-5. Meci nebun, calificare în prelungiri pentru Furia Roja

Al cincilea meci din optimile de finală de la EURO 2020 se joacă în această seară, de la ora 19.00, la Copenhaga, unde vicecampioana mondială, Croaţia, întâlneşte campioana europeană din 2008 şi 2012, Spania.

28 iun. 2021, 21:46
CROAŢIA-SPANIA 3-5. Meci nebun, calificare în prelungiri pentru Furia Roja

CROAŢIA-SPANIA 3-5.

Selecţionata de fotbal a Spaniei s-a calificat dramatic în sferturile de finală ale EURO 2020, după ce a învins echipa Croaţiei cu scorul de 5-3 (1-1, 3-3), într-un meci care a avut nevoie de prelungiri, luni, la Copenhaga, în optimile de finală ale competiţiei.

Naţionala antrenată de Luis Enrique s-a impus meritat în cea mai spectaculoasă partidă de până acum de la EURO 2020 şi una dintre cele mai frumoase din istoria competiţiei.

Croaţia a deschis scorul în minutul 20 după autogolul lui Pedri, la gafa uluitoare a portarului Unai Simon, care nu a fost atent la pasa înapoi trimisă de coechipierul său. Spania a egalat în minutul 38 prin Pablo Sarabia, care a trimis în poartă mingea respinsă de portarul Dominik Livakovic la şutul lui Jose Gaya. La Roja s-a deprins la 3-1 după golurile lui Cesar Azpilicueta (57) şi Ferran Torres (77), însă Croaţia a revenit cu golurile lui Mislav Orsic (85) şi Mario Pasalic (90+2). Ibericii au lovit decisiv prin Alvaro Morata (100) şi Mikel Oyarzabal (103).

Spania a început în forţă şi a controlat partida, însă Koke a ratat preluarea în minutul 6, Sarabia a şutat în plasa laterală (13). Koke a ratat o ocazie mare, şutând în Livakovic (16).

Spaniolii au cerut penalty în min. 19, când mingea trimisă cu capul de Morata l-a lovit în mână pe Vida.

După ce aproape nu a ajuns în careul advers, Croaţia a deschis scorul în minutul 20 în urma unui autogol, vinovat fiind portarul Unai Simon. Spania a acuzat şocul, iar Croaţia a fost periculoasă prin Vlasic (25) şi Kovacic (26).

Gaya a şutat din afara careului în coechipierul său Azpilicueta, însă devierea acestuia a trecut pe lângă poartă (37).

Spania a egalat un minut mai târziu, când Sarabia a trimis în poartă mingea respinsă de Livakovic la şutul lui Gaya. Sarabia a înscris şi în ultimul meci al echipei sale din faza grupelor, 5-0 cu Slovacia.

Spania a început în atac şi repriza a doua. Livakovic a fost atent la recentrarea lui Sarabia (52), dar nu a putut face nimic cinci minute mai târziu, la lovitura de cap a fundaşului Cesar Azpilicueta din marginea careului mic. Cel care a centrat la faza golului doi al Spaniei a fost Ferran Torres.

Fundaşul croat Gvardiol (19 ani), vinovat la golul lui Azpilicueta, a avut şansa golului în min. 67, dar Simon a apărat.

Echipa antrenată de Zlatko Dalic a atacat mai mult, dar Spania a punctat din nou în min. 77, când o lovitură liberă din propria jumătate de teren l-a găsit pe Ferran Torres, ce a profitat de lipsa de experienţă a lui Gvardiol şi l-a executat cu sânge rece pe Livakovic. Torres marcase şi el în victoria cu Slovacia.

Croaţia nu s-a împăcat cu înfrângerea, a presat şi a redus din handicap în min. 85 prin Mislav Orsic la capătul unei acţiuni prelungite. Mario Pasalic, intrat de ceva mai mult de zece minute, a egalat în min. 90+2, servit de Orsic, cel care fusese introdus în min. 67.

Orsic, care a fost luni la primul meci la turneul final, nu mai înscrisese până acum la naţională.

Croaţia a dominat în primele minute ale prelungirilor, iar Orsic îşi putea trece în cont dubla (92), apoi Simon a salvat în faţa lui Kramaric la o acţiune iniţiată de Orsic (96).

Spania a trecut peste momentele grele şi fundaşul Vida a intervenit în faţa lui Dani Olmo, fostul jucător al lui Dinamo Zagreb (97).

Slăbiciunile apărării croate au fost taxate, iar Morata a profitat de marcajul larg al lui Breakalo şi i-a readus pe iberici în avantaj, fructificând pasa lui Dani Olmo (100).

Croaţia a încercat să egaleze din nou, iar Simon a fost atent la şutul lui Kramaric (103). În acelaşi minut, Spania s-a desprins după golul lui Oyarzabal, servit de acelaşi Dani Olmo.

Morata putea reuşi dubla (105). Croaţia nu a renunţat la luptă, iar Budimir a avut o ocazie mare (106). Olmo şi Fabian Ruiz îşi puteau trece şi ei numele printre marcatori (120).

La Campionatul European, Spania este prima naţională care înscrie cinci goluri în două meciuri consecutive, după 5-0 cu slovacia în ultima etapă a fazei grupelor.

La croaţi nu au putut juca fundaşul Lovren (suspendat) şi mijlocaşul ofensiv Perisic (pozitiv la Covid-19), astfel că au fost titularizaţi Caleta-Car, respectiv Rebic. Perisic a fost unul dintre cei mai buni oameni ai echipei sale la meciurile din faza grupelor.

Selecţionerul spaniol Luis Enrique a început meciul fără fundaşul stânga Jordi Alba şi atacantul Gerard Moreno, înlocuiţi în unsprezecele de start de Jose Gaya şi Ferran Torres.

Spania nu mai atinsese sferturile de finală la un turneu major de la EURO 2012, competiţie pe care a câştigat-o.

Spania va juca în sferturi cu câştigătoarea meciului Franţa – Elveţia, programat luni pe Arena Naţională din Bucureşti.

Potrivit statisticianului Opta, la EURO 2020 s-au marcat nouă autogoluri, mai mult decât la toate ediţiile precedente ale competiţiei la un loc.

CROAŢIA-SPANIA LIVE VIDEO ONLINE STREAM PROTV: 3-5 după o repriză de prelungiri.

CROAŢIA-SPANIA LIVE VIDEO ONLINE STREAM PROTV: 3-3, după ce croaţii au deschis scorul, iar apoi au fost conduşi cu 3-1!

Click aici pentru a vedea Croaţia – Spania

Croația: Livakovic – Juranovic, Vida, Caleta-Car, Gvardiol – Modric, Brozovic, Kovacic – Vlasic, Petkovic, Rebic
Rezerve: Kalinic, Sluga, Vrsaljko, Brekalo, Kramaric, Budimir, Pasalic, Skoric, Orsic, Badelj, Bradaric, Ivanusec
Selecționer: Zlatko Dalic

Spania: Unai Simon – Azpilicueta, Eric Garcia, Laporte, Gaya – Koke, Busquets, Pedri – Ferran Torres, Morata. Sarabia
Rezerve: De Gea, Sanchez, Diego Llorente, Pau Torres, Marcos Llorente, Gerard Moreno, Thiago Alcantara, Rodri, Fabian Ruiz, Jordi Alba, Olmo, Oyarzabal
Selecționer: Luis Enrique

Ambele echipe s-au străduit să înscrie cât mai multe goluri în ultimele meciuri din faza grupelor, iar acum, pe stadionul Parken din Copenhaga promit spectacol. Croaţia a câştigat cu 3-1 în faţa Scoției şi a încheiat Grupa D pe poziţia secundă, în timp ce Spania a egalat scorul record de la un turneu final european cu o victorie cu 5-0 împotriva Slovaciei, terminând tot pe locul al doilea, dar în Grupa E.

Croaţii au avut un parcurs constant ascendent la acest turneu final, începând cu o înfrângere la limită cu Anglia, continuând cu un egal, 1-1, cu Cehia, şi încheind cu victoria în faţa Scoţiei. Din păcate pentru ex-iugoslavi, unul dintre jucătorii cheie, Ivan Perisic, nu va putea fi folosit în acest meci.

Citeşte şi BELGIA-PORTUGALIA 1-0. Ronaldo şi campioana en-titre părăsesc Euro 2021

CROAŢIA-SPANIA LIVE VIDEO ONLINE STREAM PROTV. Cele două naţionale s-au întâlnit şi la Campionatul European predecent, însă în faza grupelor, naţionala lui Luka Modric câştiga cu 2-1.

Echipe probabile, potrivit site-ului UEFA:

CROAŢIA:  Livaković – Juranović, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Vlašić – Rebić, Petković.

SPANIA: Unai Simón – Azpilicueta, Eric García, Laporte, Jordi Alba – Koke, Busquets, Pedri – Gerard Moreno, Morata, Sarabia.

Învingătoarea dintre Croația și Spania se va duela în optimi cu Franța sau Elveția, care se înfruntă diseară, de la ora 22.00, pe Arena Națională, la București.

Citeşte şi OLANDA – CEHIA: 0-2. Surpriză mare la Euro 2021, culoar pentru Danemarca spre semifinale