Croaţii decid duminică dacă aderă la Uniunea Europeană

Croaţia organizează duminică un referendum cu privire la aderarea sa la Uniunea Europeană, prevăzută pentru 2013, 'obiectiv strategic' care ar urma să primească sprijinul populaţiei, deşi entuziasmul proeuropean pierde viteză din cauza crizei din zona euro, semnalează joi AFP.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 11:25
Croaţii decid duminică dacă aderă la Uniunea Europeană

Alegătorii sunt chemaţi să se pronunţe astfel cu privire la tratatul de aderare semnat în decembrie cu Bruxellesul.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, circa 55% din populaţie va spune ‘da’, opţiune care are nevoie de o majoritate simplă pentru a se impune. Indiferent de rata participării, referendumul va fi validat.

‘Nu sunt motive pentru a fi entuziast în 2012. Pur şi simplu, a sosit timpul pentru a încheia această muncă după laborioasele eforturi’ depuse în cursul negocierilor de aderare, afirmă Mirela Banovic, învăţătoare, care va spune un ”da’ pragmatic’.

Pentru Gorjana Sikic, inginer, ‘Europa nu este numai lapte şi miere’, dar Croaţia trebuie să adere: ‘suntem prea mici pentru a rămâne izolaţi’, este ea de părere.

Entuziasmul proeuropean, care sărise de 80% în sondajele de opinie în 2003, s-a estompat de-a lungul negocierilor din cauza durelor criterii stabilite de Bruxelles, a cărui intransigenţă era percepută uneori ca un ‘şantaj’, dar mai ales din cauza crizei economice care zguduie UE.

‘Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de eşecuri economice şi structurale (…), iar speranţa că ea ar putea oferi ceva Croaţiei s-a diminuat’, observă Radovan Vukadinovic, expert în relaţii internaţionale.

Fostă republică iugoslavă, Croaţia şi-a proclamat independenţa în 1991, demers urmat de un război de patru ani cu rebelii sârbi. Ţara şi-a început adevărata tranziţie democratică abia la începutul anilor 2000, cu ‘obiectivul strategic’ de a adera la UE. Croaţia a aderat la NATO în 2009.

Stânga aflată la putere, dar şi liderii opoziţiei conservatoare au pledat pentru aderare, apreciind că este vorba de ‘decizia mileniului’.

Preşedintele croat Ivo Josipovic a afirmat chiar că ar fi ‘iresponsabil să se piardă această ocazie’.

În Croaţia, ţară cu aproximativ 4,2 milioane de locuitori, în proporţie de 90% catolici, Biserica Catolică i-a încurajat pe credincioşi să spună ‘da’ la referendum, cerându-le să înlăture temerile şi să se deschidă spre viitor cu îndrăzneală.

La rândul lor, euroscepticii au avertizat împotriva ‘pierderii suveranităţii’, iar o manifestaţie organizată recent la Zagreb de grupuscule ultranaţionaliste nu a reunit decât câteva sute de persoane.

Dacă va câştiga opţiunea ‘da’, Croaţia va mai trebui să aştepte ratificarea tratatului de aderare de către fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, pentru a intra oficial în Uniune la 1 iulie 2013.