“Crulic-Drumul spre dincolo”, marele premiu de la Uniuna Cineaştilor pe 2011

RomaniaTV.net
17 03. 2012, 17:55

Premiul special al juriului a revenit filmului „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” de Adrian Sitaru, în timp ce premiul pentru regie i-a fost acordat lui Constantin Popescu pentru filmul „Principii de viaţă”.

Regizorul Bogdan George Apetri a câştigat premiul Opera Prima pentru filmul „Periferic”, în timp ce premiul „Tânără Speranţă” le-a fost acordat actorilor Corneliu Ulici şi Dragoş Dumitru pentru rolurile din filmul „Ceva bun de la viaţă”.

Dacă premiul pentru interpretare feminină i-a revenit Anei Ularu pentru rolul din „Periferic”, de Bogdan Apetri, premiul pentru cea mai bună interpretare masculină a fost împărţit de Vlad Ivanov şi Bogdan Dumitrache, pentru rolurile din „Principii de viaţă”, respectiv „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”.

Premiul pentru rol secundar feminin i-a revenit Simonei Stoicescu pentru rolul din filmul „Dacă bobul nu moare”, iar trofeul pentru rol secundar masculin – lui Marian Râlea, pentru rolul tatălui din „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”.

Radu Gabrea a fost premiat pentru lungmetraj documentar, pentru pelicula „Şi s-au dus ca vântul…”, în timp ce premiul pentru film TV a revenit producţiei „Fericita întristare a lui Visky Andras” de Jon Gostin.

De asemenea, premiul pentru imagine i-a revenit lui Dan Alexandru, pentru „Ceva bun de la viaţă”, în timp ce premiul pentru cel mai bun scenariu i-a fost acordat lui Sinişa Dragin, pentru „Dacă bobul nu moare”.

Premiul pentru coloană sonoră i-a revenit lui Marius Leftarache (sunet), alături de Dragoş Alexandru (muzică) pentru filmul „Bună! Ce faci?”, iar premiul pentru costume i-a fost acordat Svetlanei Mihăilescu pentru filmul „Mănuşi roşii”.

Premiul pentru decor i-a fost acordat lui Dan Toader, pentru filmul „Dacă bobul nu moare”, iar premiul pentru montaj, lui Eugen Kelemen, pentru filmul „Periferic”.

Premiul pentru istoriografie i-a revenit lui Călin Căliman pentru volumul „Istoria filmului românesc”, iar premiul pentru analiză filmologică, Elenei Dulgheru pentru volumul „Scara raiului în cinema. Kusturica, Tarkovski, Paradjanov”.

O menţiune specială au obţinut Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Ştefan pentru filmul „Crulic – Drumul spre dincolo” şi Gabriel Huian, pentru „Principii de viaţă”.

Premiul academic „Mihnea Gheorghiu” pentru artă cinematografică i-a fost acordat lui Ion Besoiu.

Juriul care a acordat premiile a fost format din Alexa Visarion – preşedinte, Cristina Corciovescu – secretar, Marian Crişan, Magda Mihăilescu, Irina Petrescu, Vivi Drăgan Vasile.

La categoria Scurtmetraj, premiul special al juriului a fost acordat filmului „Corpus” (scenariul şi regia Laurenţiu Damian), trofeul pentru film de ficţiune – filmului „Bora- Bora” (scenariul şi regia Bogdan Mirică). Premiul pentru film documentar a revenit ex-aequo filmelor „Teatrul verite” (scenariul şi regia Ruxandra Ţuchel) şi filmului „Cultura după gratii” (scenariul şi regia Roxana Chiriţă).

Premiul pentru film experimental a fost acordat producţiei „Becul peticit sau Autobiografia unei iluzii” (scenariul şi regia Gheorghe Şvaiţer), iar premiul pentru film de televiziune a revenit producţiei „Casa din munţi” (scenariul şi regia Tudor Chirilă).

Premiul pentru imagine i-a fost acordat lui Cosmin Bumbuţ pentru filmul „Încearcă să nu clipeşti”. Premiul pentru montaj i-a fost acordat lui Dănuţ Pădure pentru filmul „Corpus”, iar premiul pentru interpretare masculină, lui Alexandru Potocean pentru rolul din filmul „Bora – Bora”, iar premiul pentru interpretare feminină, Danei Rogoz pentru rolul din filmul „Încearcă să nu clipeşti”.

Premiul pentru film de animaţie a fost acordat producţiei „Travelling with my thoughts” (scenariul şi regia Adrian Băluţă), iar premiul Opera Prima i-a fost acordat Anei Maria Kovalciuc pentru filmul „Îngeri între oameni – Mihai Şurubaru”.

UCIN a mai acordat trei menţiuni la categoria Scurtmetraj: lui Andrei Măgălie, pentru filmul „Oraşul care cântă – Calafat”, şi menţiune pentru film studenţesc – lui Millo Simulov şi lui Dănuţ Pădure
pentru filmul „Hello Kitty”. Menţiunea pentru pentru film studenţesc i-a fost acordată lui Dan Doroftei, pentru filmul „Radu Gabrea”.

Julriul pentru scurtmetraj a fost format din Călin Stănculescu – preşedinte, Gabriel Kosuth, Ada Pistiner ,Victoria Marinescu,Mihai Şurubaru şi Ioana Popescu – secretar juriu.