CSAT ar putea avea ultimul cuvânt în decizia privind construirea reţelei 5G

Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) ar putea avea ultimul cuvânt în ce privește autorizarea proiectelor pentru realizarea reţelei 5G în România, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor citat de G4media.ro. De asemenea, potrivit proiectului compania chineză Huawei este exclusă de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 08:12
CSAT ar putea avea ultimul cuvânt în decizia privind construirea reţelei 5G

Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G prevede că autorizarea va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Solicitarea pentru obţinerea autorizării este respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ.

Mai mult, proiectul prevede ca și tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a legii şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ale căror producători nu dețin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de maxim 5 ani. După 5 ani, acestea trebuie înlocuite.

În plus, proiectul de lege propune un regim derogatoriu de la art. 7, respectiv art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Mai precis, proiectul stabileşte că o eventuală cale de atac împotriva deciziilor adoptate potrivit legii poate fi exercitată fără parcurgerea procedurii prealabile stabilite prin Legea nr. 554/2004, pentru a reduce timpul necesar pentru parcurgerea procedurii.

Pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:
1. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
2. au o structură transparentă a acţionariatului;
3. nu au cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
4. se supun unui sistem juridic care impune practici corporative transparent

Or, în acest moment, Huawei are probleme cu cel puțin două dintre condițiile puse de statul român, mai precizează sursa citată.


loading...