Ce se va întâmpla cu UDMR după rotativă. Marcel Ciolacu: ”În următoarele zile vom finaliza aceste discuții”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că partidul UDMR nu o să fie scos de la guvernare, după rotativă. Social democratul a transmis că în zilele următoare liderii celor trei partide din coaliție vor avea mai multe întâlniri în care vor schița viitorul Executiv.

16 mai 2023, 15:32
Ce se va întâmpla cu UDMR după rotativă. Marcel Ciolacu: ”În următoarele zile vom finaliza aceste discuții”
Ce se va întâmpla cu UDMR după rotativă. Marcel Ciolacu: ”În următoarele zile vom finaliza aceste discuții”

Ce se va întâmpla cu UDMR după rotativă. Președintele PSD a subliniat că până în prezent în cadrul coaliției nu au existat discuții referitoare la excluderea unui partid, după rocada guvernamentală.

Citește și Tensiuni în coaliția de guvernare. PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă

Ce se va întâmpla cu UDMR după rotativă

„Am prezentat foarte clar mandatul avut de la colegii mei, respectiv structura guvernamentală să fie mai eficientă și mai suplă. Nu am avut discuții să scoatem un partid din coaliție. Sunt ferm convins că zilele următoare o să fie o întâlnire a celor trei președinți și vom finaliza aceste discuții.
Nu am luat o decizie cu privire la comasări, însă decizie e ca următorul guvern să aibă mai puține ministere”, a declarat Marcel Ciolacu. 

De aceiași părere este și premierul Nicolae Ciucă care exclude în prezent orice fel de discuție pe această temă. Întrebat dacă PNL cere ieşirea UDMR de la guvernare, premierul Nicolae Ciucă a răspuns: „Nu discutăm despre aşa ceva acum”.

În timp ce foarte mulți se întreabă care va fi soarta UDMR după rotativa guvernamentală, Marcel Ciolacu a transmis la finalul ședinței Consiliului național Politic, de marți, că dorește ca proiectul de lege privind pensiile speciale să fie adoptat în Camera Deputaților până la finalul acestei sesiuni parlamentare, într-o formă care să fie acceptată de către Comisia Europeană.

Președintele PSD a subliniat că PSD a decis ca din viitorul guvern să nu facă parte miniștri care fac cumul de pensii speciale.

”Eu sper din tot sufletul ca până la încheierea actualei sesiuni parlamentare să închidem legislația cu privire la pensiile speciale, să nu fie nevoit viitorul guvern să vină cu o asumare a răspunderii într-o sesiune extraordinară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum ar trebui să arate proiectul legii pensiilor speciale, Ciolacu a răspuns: ”Trebuie să fie unul care care va fi acceptat de Comisia Europeană și va îndeplini jalonul. Nu voi face niciun rabat la pierderea vreunui euro din cauza pensiilor speciale. Pentru o cerere la Comisia Europeană, este posibil ca cererea 3 (de finanțare PNRR – n.r.) să fie acceptată la depunere – poți să îndeplinești toate jaloanele -, dar să nu fie deblocată decât în momentul în care terminăm de renegociat partea de REPowerEU, respectiv de scădere a 2,11 miliarde de euro din granturile deja prinse în anumite proiecte în PNRR. (…) Avem două restanțe majore, una sunt pensiile speciale, deci s-ar putea să fie o abordare europeană odată cu întregul pachet renegociat”.

Totodată,  Marcel Ciolacu a spus că PSD nu vrea ca din viitorul guvern să facă parte miniștri care fac cumul de pensii speciale.

„Avem o decizie luată astăzi, în cadrul Consiliului Politic Național, ca pentru nicio funcție de secretar de stat sau membru al unui cabinet, a unui demnitar, să nu mai fie persoane care fac cumul de pensii speciale. Este deja o decizie politică luată în interiorul PSD”, a mai spus liderul PSD.

Citește și Coaliţia face implozie. Nicolae Ciucă, despre amenințarea UDMR privind ieșirea de la guvernare: „Este o decizie a fiecărui membru al coaliţiei”