CSM s-a răzgândit: Alina Bica, şefa DIICOT, poate fi ARESTATĂ PREVENTIV

CSM s-a răzgândit şi a încuviinţat vineri ARESTAREA preventivă a şefei DIICOT, Alina Bica. cercetată penal de DNA pentru abuz în serviciu. Iniţial, CSM respinsese solicitarea de încuviinţare a arestului preventiv şi încuviinţase doar reţinerea şi arestul la domiciliu pentru procurorul şef al DIICOT. 

RomaniaTV.net
21 nov. 2014, 10:30
CSM s-a răzgândit: Alina Bica, şefa DIICOT, poate fi ARESTATĂ PREVENTIV

Procurorii Consiliului Superiror al Magistraturii s-au întrunit din nou, vineri dimineaţă, la mai puţin de 12 ore după ce încuviinţaseră reţinerea şi arestul la domiciliu pentru Alina Bica. La şedinţă a participat şi procurori şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

„În şedinţa din data de 21 noiembrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei”, se arată în ultimul comunicat al CSM.

La ieşirea din sediul CSM, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în baza probelor şi indiciilor nou apărute în dosar, s-a făcut o nouă propunere Secţiei de procurori, care a fost aprobată.

„Având în vedere audierile, care s-au derulat în cursul zilei de ieri şi pe parcursul nopţii, am făcut o nouă propunere pentru a se acorda un aviz în vederea formulării unei propuneri de arestare preventivă. Secţia pentru procurori a analizat probele şi indiciile noi pe care le-am adus în susţinerea cererii. A fost acordat aviz de arestare pentru aceste persoane care, în acest moment, sunt suspecte de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie”, a declarat Kovesi, la ieşirea din sediul CSM.

Printre probele noi prezentate la CSM, Kovesi a enumerat declaraţii date de persoane în cursul zilei de joi şi înscrisuri puse la dispoziţia procurorilor. Şefa DNA a mai spus în dosar a fost extinsă urmărirea penală şi împotriva altor persoane.

„În cursul zilei de ieri, s-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie şi cu privire la alte persoane. Nu pot în acest moment să fac publice numele sau faptele noi deoarece persoanele care sunt implicate în investigaţie nu au luat toate la cunoştinţă de săvârşirea acestor infracţiuni. Pot să vă zic că sunt atât fapte, cât şi persoane noi. Vom verifica absolut toate aspectele care decurg din declaraţiile martorilor, din înscrisurile care au fost ridicate, pentru că mare parte din probatoriu se bazează pe documente. Pot să vă spun că au fost persoane, care, fiind audiate în anchetă, au colaborat cu procurorii DNA, au făcut denunţuri şi au adus la cunoştinţa procurorilor şi alte fapte care s-au săvârşit în acest dosar”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Alina Bica, şefa DIICOT, va fi prezentată, tot vineri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU, REACŢIE la reţinerea şefei DIICOT. Ce spune de Elena Udrea

Iniţial, CSM anunţa într-un comunicat de presă că au respins arestatea preventivă a Alinei Bica şi au încuviiţat reţinerea şi arestul la domiciul.  

„În şedinţa din data de 20 noiembrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat luarea măsurilor reţinerii şi arestului la domiciliu a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Hotărârea Secţiei pentru procurori a C.S.M. a fost luată în baza art. 42 alin 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

În aceeaşi şedinţă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus respingerea solicitării de încuviinţare a luării măsurii arestării preventive.

Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei.

Alina Bica, procurorul şef al DIICTOT, a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. 

Alina Bica este urmărită penal într-un dosar privind fapte de corupţie în legătură cu favorizarea omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, în primirea unor despăgubiri într-un dosar de retrocedări ilegale. Şefa DIICOT a fost suspendată din magistratură. Aceasta va fi prezentată la instanţa supremă pentru luarea măsurii de arestare preventivă.

Citeşte şi: Cine e afaceristul Gheorghe Stelian, implicat în dosarul despăgubirilor ilegale

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se precizează într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA a precizat că Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, sunt urmăriţi penal şi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiunea de abuz în serviciu.

„La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, se precizează în comunicatul DNA.

Numele procurorului şef al DIICOT, Alina Bica, a apărut în atenţia publică în timpul campaniei electorale, după ce un blog a publicat fotografii în care aceasta apare alături de fosta candidată la președinție Elena Udrea la cumpărături la Paris. Alături de cele două apărea, în fotografi Ana-Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții. 

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în cazul procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica, privind semnalările din presă despre deplasarea acesteia la Paris cu liderul PMP, Elena Udrea.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, verificată de CSM după excursia cu Elena Udrea de la Paris

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta. Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT. Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.

ELENA UDREA, la plimbare cu Alina Bica, şefa DIICOT, în Paris. Mai multe IMAGINI, publicate pe Internet


loading...
Partenerii noștri