CSM îl va audia pe 19 noiembrie pe Augustin Lazăr în vederea emiterii avizului necesar în procedura de revocare din funcţie

Şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în care ar fi trebuit audiat Augustin Lazăr în vederea emiterii avizului necesar în procedura de revocare din funcţie a fost amânată pentru data de 19 noiembrie. Iniţial, audierea fusese stabilită pentru 13 noiembrie.

RomaniaTV.net
05 nov. 2018, 12:36
CSM îl va audia pe 19 noiembrie pe Augustin Lazăr în vederea emiterii avizului necesar în procedura de revocare din funcţie

”Sedinta Secţiei pentru procurori în care se va analiza avizarea propunerii Ministerului Justiţiei de revocare din functie a procurorului general a fost reprogramata pentru 19.11.2018 ora 11.00”, au transmis, luni, reprezentanţii CSM. 

Iniţial, audierea fusese stabilită pentru data de 13 noiembrie, iar avizul motivat trebuia transmis până în 21 noiembrie. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

”Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp, o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcţionării autorităţilor, indiferent de rangul pe care îl au. Prin urmare, consider că actele şi faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalităţii. Nu se mai poate susţine exercitarea de către domnia sa a funcţiei de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituţional”, a susţinut ministrul Justiţiei.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri seară, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. Lazăr a menţionat, de asemenea, că „un atare semnal din partea Executivului are semnificaţia încălcări independenţei atât a magistratului procuror, cât şi a Ministerului Public”, el precizând că munca procurorilor care lucrează la marile dosare care interesează opinia publică este „destructurată” la fiecare câteva luni.