CTP atacă dur CCR: „Se comportă ca un supraguvern. Valer Dorneanu, un personaj obscur”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a atacat dur decizia CCR privind amenzile date în perioada stării de urgență, acuzându-i pe unii judecători că nu au competența necesară pentru lua decizii legate de constituționalitate, fiind numiți politic.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 18:34
CTP atacă dur CCR: „Se comportă ca un supraguvern. Valer Dorneanu, un personaj obscur”

Cristian Tudor Popescu a comentat, într-un interviu pentru Stirileprotv, decizia CCR de a declara neconstituțională ordonanța de urgență ce a mărit amenzile date începând cu data de 1 aprilie, pentru nerespectarea restricțiilor impuse de epidemia Covid-19.

„Dacă ne uităm ce s-a întâmplat și ce se întâmplă acum în state cu conduceri populist-național-naționalist-extremiste, cum sunt SUA, Brazilia, Marea Britanie, Rusia, vedem că numărul morților este uriaș și în continuă creștere din pricina acestei politici criminale pe care conducerile acestor țări au dus-o față de cetățeni. Pentru a câștiga simpatia cetățenilor, cu toții au ales să considere și să încerce să impună cetățenilor ideea că această boală nu însemnă mare lucru, că trebuie să se reia economia, că nu trebuie să o băgăm în seamă, cu rezultatele pe care vi le spuneam. Guvernanții din România și-au asumat, este corect ce a spus președintele Iohannis azi, și-au asumat niște măsuri și o politică deloc populară, deloc simpatică. Oamenii nu aveau de ce să mulțumească Guvernului pentru că au fost închiși în case, pentru că și-au pierdut slujbele, pentru că nu mai au bani, pentru că se află în această stare dificilă, din punct de vedere social și uman”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru sursa citată.

Gazetarul acuză PSD că „speculează”, „cu cinism”, deciziile nepopulare ale actualilor guvernanți, care le-au adus antipatia cetățenilor.

″Și atunci au apărut echivalentul acestor politicieni din țările pe care le-am numit în România, în frunte cu PSD. Care nu fac altceva decât să speculeze, cu cinism, această poziție corectă a Guvernului și a președintelui, dar nepopulară. Și atunci ei doresc să pară amicii poporului, ăștia sunt cei care vă chinuie, noi suntem cei care vrem să vă eliberăm, să nu plătiți amenzi, să faceți ce vreți, pentru că de fapt ăștia vor să impună o dictatatură aici, de aia fac asta. Și totul este de fapt o conspirație, că de fapt la asta se reduce toată povestea, o conspirație împotriva românilor, la care, cu sprijin din exterior, participă guvernanții”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă totuși CCR nu ar trebui să se detașeze de deciziile politice, Cristian Tudor Popescu a precizat că, nici măcar teoretic, nu se va întâmpla acest lucru, deoarece judecătorii sunt numiți politic.

„Nici măcar teoretic, cum să fie detașată CCR de influențele politice, când toți cei numiți acolo sunt numiți politic? CCR se comportă în clipa de față ca un supraguvern al României. Ia niște decizii care blochează, torpilează acțiunile și hotărârile Guvernului aflat în funcție, ales și numit în mod democratic. Nefiind asta treaba Curții Constituționale”, a spus gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a pus la îndoială pregătirea câtorva dintre judecătorii de la Curtea Constituțională, în frunte cu președintele Valer Dorneanu.

„Haideți să ne gândim ce înseamnă de fapt CCR. Păi, avem în țară niște oameni de o anumită vârstă și experiență, moralitate, prestigiu, și, în primul rând prestigiu profesional. Oameni care ar trebuie să fie constituționaliști, deci jurisți constituționaliști. Deci cum este posibil să blocheze acțiunile unui Guvern niște personaje care sunt politicieni pur și simplu, cum este Enache, fost parlamentar. Persoane ca Gheorghe Stan, care nu au nici cea mai mică anvergură juridică și prestigiu, și experiență și vârstă necesare în meserie. Sau însuși Valer Dorneanu, un personaj obscur, cu niște studii juridice, politician de parlament profesionist. Cum pot acești oameni să hotărască în niște chestiuni de constituționalitate? Nu sunt îndrituiți, nu sunt specialiști în așa ceva. Nu se bucură de nicio autoritate în acest domeniu. Este fundamental eronat modul în care sunt numiți acești oameni, ar trebuie introduse acolo niște criterii de profesionalism”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.