CTP, critici deosebit de dure la adresa modului în care PNL duce negocierile: „Un partid de tejghetari care precupeţesc funcții, bani, influență. Cum să negocieze de pe poziţii de forţă cu PSD-ul când ei au bătut la uşa PSD-ului?”

Cristian Tudor Popescu a criticat în termen duri modul de desfășurare a negocierilor pentru formarea noului Cabinet și a calificat PNL-ul drept un partid de "tejghetari, care precupeţesc la tejghea funcții, posturi, bani, influență".

20 nov. 2021, 08:42
CTP, critici deosebit de dure la adresa modului în care PNL duce negocierile: „Un partid de tejghetari care precupeţesc funcții, bani, influență. Cum să negocieze de pe poziţii de forţă cu PSD-ul când ei au bătut la uşa PSD-ului?”

Jurnalistul a criticat faptul că PNL-ul face o „pseudoopoziţie, şi nu o opoziție autentică, valabilă, o opoziție doctrinară la PSD„. Spre deosebire de PNL, care „mimează opoziţia de 30 de ani„, Cristian Tudor Popescu spune că „PSD-ul e băgat în ADN-ul acestui popor şi nu poate fi scos din prim-planul politicii româneşti„.

Ce cuvânt e potrivit pentru Partidul Național Liberal… Un singur cuvânt li s-ar potrivi – tejghetari. Partid de tejghetari, deoarece acești inși nu fac de 30 de ani decât să precupețească la tejghea funcții, posturi, bani, influență, putere fără să conteze vreodată, cu adevărat, ca opoziție în România, pe principiile și valorile fundamentale ale liberalismului.

Asta a făcut și face un lucru foarte rău în politica românească. De ce? Pentru că falsa opoziție, pseudoopoziția pe care a făcut-o PNL a blocat tot timpul închegarea unei opoziții autentice împotriva PSD.

PSD e o permanență a acestor plaiuri. Vasile Văcaru spunea, în anii 90: „Dumnezeu e pesedist!”. Partidul ăsta nu poate fi scos din prim-planul politicii românești. Eu am renunțat la ideea asta. Nu se poate. E în fibra acestui popor, e băgat acolo în ADN-ul lui, n-ai ce să-i faci.

Însă PNL-ul a mimat opoziția vreme de 30 de ani. Singura șansă e să se constituie o opoziție autentică, valabilă, o opoziție doctrinară la PSD.  Or, ce opoziție avem noi aici, unde acordul politic s-a încheiat, ne-a anunțat domnul Ciucă. Vasăzică, nicio problemă să ne înțelegem cu PSD-ul, urmașul PCR, cu Partidul Național Liberal, urmașii Brătienilor„, a comentat gazetarul la Digi24.

Citeste si Rareș Bogdan vrea negocieri cu USR după ce discuțiile cu PSD și UDMR au ajuns în impas. Reacţia lui Cioloş: „Dragă Rareş, te aşteptăm la negocieri dacă ai curaj”

CTP despre PNL: „Nu e nicio pierdere dacă PNL va dispărea de pe scena politică asemeni PNŢCD-ului”

CTP subliniază faptul că PNL-ul nu mai are principii şi că, dacă va dispărea de pe scena politică, asemeni PNŢCD-ului, nu va fi nicio pierdere. Gazetarul mai spune, de asemenea, că formaţiunea a fost înţesată de turnători încă din anii 90, nominalizându-i pe Mircea Ionescu Quintus, Dan Amedeo Lăzărescu şi Alexandru Paleologu, şi că încă de atunci „PNL-ul a trăit de fapt prin cârdășia cu PSD, respectiv cu PDSR sau cu FDSN„.

La acordul politic, deci la valori, la principii n-a fost nicio problemă. „Ne-am înțeles!”. Unde-i problema? La tejghea! Acum, la tejghea… ministerele. Na-ți-o ție, dă-mi-o mie! Bani, putere, influență… Tejgheaua! Atât! Ăsta este Partidul Național Liberal.

Și face foarte mult rău acestei țări. De aceea, dacă acest partid va împărtăși soarta PNȚCD nu este o pierdere pentru politica românească. Ba, dimpotrivă! Poate abia atunci se va forma o opoziție adevărată la PSD în România.

Uitați-vă ce a făcut de-a lungul vremii. Ca argumente la ceea ce spun. Lăsând la o parte faptul că în anii 90 PNL era înțesat de la vârf în jos de turnători la Securitate. Se spunea că ofițerii sunt la PSD și la PRM, iar turnătorii la PNL și la PNȚCD. Au fost și la PNȚCD, dar mai puțini. Cei mai mulți erau la PNL, începând cu președintele partidului, domnul Mircea Ionescu Quintus. Turnător deosebit de activ, dovedit, la Securitate. Continuând cu domnul Alexandru Paleologu, senator, turnător dovedit la Securitate. Continuând cu domnul Dan Amedeo Lăzărescu, senator, turnător dovedit la Securitate. Și vă pot înșira aici o listă lungă.

Iar cei care au condus acest partid au trăit de fapt prin cârdășia cu PSD. Sau cu PDSR, sau cu FDSN și așa mai departe. De la bun început din asta a trăit Partidul Național Liberal. Din tejgheaua unde s-a tocmit cu PSD. Mai e nevoie să dau exemple? Călin Popescu Tăriceanu până în 2008, sau Crin Antonescu în 2012… Deci, în clipa asta, negocierile pe care le vedem, în mod evident nociv, în clipa de față, aberant, idiot este Partidul Național Liberal!”, a spus gazetarul.

Citeste si Kelemen Hunor îi ameninţă pe liberali: PNL să accepte că UDMR își păstrează actualii miniștri. Nu vom face parte din coaliție ca element decorativ

CTP critică dur îndemnul lui Cîţu către liberali, de a negocia de pe poziţii de forţă: „Ce poziții de forță cu PSD-ul? Ei au venit la ușa PSD-ului”

CTP critică, totodată, îndemnul pe care Florin Cîţu l-a adresat liberalilor, acela de a negocia de pe poziţii de forţă, în contextul în care PNL-ul este cel care a avut nevoie de PSD pentru formarea Guvernului, şi nu invers.

Uitați-vă la toate acțiunile lor. Cum poți să vii, acest Cîțu, vine și spune că „domne, noi trebuie să negociem de pe poziții de forță”. Ce poziții de forță cu PSD-ul? Ei au venit la ușa PSD-ului. Ei au venit să ceară. PSD ar trebui să fie căzuți în cap să le accepte pretențiile absurde. „Noi vrem și Finanțe, vrem și Transporturi, vrem premierul, vrem tot”. Nu! Pe bune? Cum să le accepte așa ceva?

Dimpotrivă, PSD-ul e pe poziție de forță, are mult mai mulți parlamentari. PNL-ul își negociază cumva rămânerea la guvernare. Să rămână cumva la tejghea. Ca să împartă bani, să ia bani, putere în continuare. PSD-ul, firește că e atras și el de mirosul banilor, că de aia vine PSD acum la guvernare. Îi e târșă să aștepte până în 2024. Până atunci se pot rășlui bani mulți. Și sunt mulți în clipa de față. De aceea vine acum PSD la guvernare. Altfel, nici nu stătea de vorbă cu PNL. N-avea niciun interes. Îi lăsa să se erodeze și așteptau alegerile anticipate„, a conchis Cristian Tudor Popescu.