CTP, despre oamenii care nu respectă regulile de izolare. „Vom mai avea o zi în plus de frână economică în România”

Cristian Tudor Popescu susţine că autorităţile fac un apel la responsabilitate pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus deoarece, prin nerespectarea regulilor de izolare, "vom mai avea o zi în plus de frână economică în România, adică lipsa slujbelor, șomaj, unități închise".

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 19:13
CTP, despre oamenii care nu respectă regulile de izolare. „Vom mai avea o zi în plus de frână economică în România”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre măsurile instuite prin decretarea stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

„Am văzut nenumărate apeluri, al președintelui, al guvernului, al autorităților, al persoanelor publice, la respectarea regulilor de protecție, la circulatia în spațiul public și la respectarea regulilor de izolare, însă, motivul înțeles și subînțeles al acestor apeluri este cel uman. Faci apel la responsabiliate, la conștiința, la capacitatea fiecăruia de a se gândi la ceilalți, de a-și suspenda voluntar egoismul. Sunt unii care au aceste calități și care dau curs acestor apeluri, dar sunt și destui care nu o fac.

O să vă spun un lucru dur: îmbolnăvirea și moartea oamenilor peste 65 de ani reprezintă o tragedie din pricina coronavirusului, din punct de vedere economic nu. Din punct de vedere economic economic este blocarea oamenilor activi, al celor care au aflat din tot ce s-a publicat, anume că nu vor face forme grave ale bolii, că eventual va fi ca o răceală sau cel mult o gripă. Acești oameni sunt tentați să nu țină seama de cei în vârstă: spun ce-mi pasă mie, eu am treabă, trebuie să fac rost de bani.

Pentru că președintele Iohannis spune acum: dragilor, nu veniți în România de Paște, că anul acesta nu se poate. Un apel umanitar, numai că foarte mulți cei care s-au întors și vor să o facă nu o fac din considerente de Paște, o fac pentru că nu mai au slujbă, casă, nu mai au un rost acolo unde până ieri le aveau, în Italia, Spania. Ei sunt siliți să vină acasă, nu știu la ce i-ar ajuta apelul președintelui. Ei trebuie salvați, nu le putem spune să rămână acolo”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Klaus Iohannis, mesaj pentru Diaspora: Să nu vină în acest an acasă de sărbatori

„Atunci, aș vedea ca aceste apeluri la uman, la responsabilitate să fie dublate și de un apel la interesul fiecărui om activ. Cu fiecare nerespectare a regulilor de izolare, vom mai avea o zi în plus de frână economică în România, adică lipsa slujbelor, șomaj, unități închise. Asta ar putea să-i afecteze mai mult decât faptul că vor muri niște oameni bătrâni în această țară. Dacă se respectă toate aceste condiții că la carte, criza ar putea fi rezolvată într-o lună, o lună și jumătate.

Ei, cetățenii, trebuie să înțeleagă că, pe lângă pericolul să piardă niște apropiați, mai există pe termen lung pericolul mai mare, că acea lună și jumîtate să se prelungească la 4, la 6 luni. Ar fi groznic”, a spus gazetarul.

CORONAVIRUS. Documentul care a creat panică în România este doar un draft de lucru. Reacţia dură a lui Raed Arafat

„În general, pot să spun că autoritățile în momentul de față mie îmi dau o impresie că știu ce au de făcut. Am văzut cum se comportă domeniul sănătății, acolo există un plan de apărare, am văzut o gândire sistematică a unei apărări în linii succesive la nivelul sistemului medical din țară. E organizare. Și MAI a luat până acum măsuri coordonate, nu văd haos la nivelul autorițărilor, așa cum s-a întâmplat în Italia. Autoritățile pot să ia măsuri excelente, dacă noi cetățenii nu înțelegem ce avem de făcut în această situație…. Sunt mulți cetățeni derutați, care nu știu ce să facă acum. Ar trebui să fie identificate aceste neliniști, nevoi, pentru ca ele să nu se transforme în panică și autoritățile să le rezolve.

Și noi, presa, avem o datorie aici, presa serioasă, nu diverse foi de pripas, avem o datorie: de dragul senzaționalului și al audienței și sub pretextul că oamenii trebuie să știe… de pildă acel draft de discuție între cei din grupul tehnic de acțiune, care nu a fost aprobat, era o discutie preliminară, a fost publicată de unele organisme de presă în ideea că: iată ce am aflat noi și românii trebuie să știe ce li se pregătește. Foarte rău s-a făcut în felul acesta. Dacă un român lucrează la un proiect, normal că are faze intermediare”, a menţionat CTP.

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. 308 cazuri de infectare cu COVID-19 înregistrate până vineri. 31 de persoane s-au vindecat 

„Nu, a provocat panică. Eu am primit nu știu câte telefoane: e adevărat că de azi nu mai putem să ieșim din case? Oamenii n-au stat să se gândească că e un draft, s-au speriat, să ne ducem să mai rezolvăm ce se poate, să mai golim niște rafturi. Așa se întâmplă când faci astfel de gesturi iresponsabile.

Nu se adevărat (că lumea va fi pregătită atunci când se va lua decizia), aici e vorba de altceva, e vorba de a lua populația parte la decizie. Oamenii să știe ce gândesc autoritățile în procesul de elaborare al hotărilor și eventual să nu fie de acord cu ținerea lor în casă. În stare de urgență nu se mai procedează 100 la sută democratic. Atunci când medicii operează nu mai votează. Cine e prima mâna la bisturiu operează cum îl taie capul. Nu ne mai regăsim în situația de agora, am pus aceste document pe masă și ne dăm cu presupusul. Executivii pe care i-am ales, dacă sunt în stare acționeze eficient, bine. Dacă nu, vai de noi”, a conchis gazetarul.

COVID-19. Record de morţi în Italia, 627 în ultimele 24 de ore. Numărul decedaţilor a trecut de 4.000