CTP, despre starea de alertă: „Îţi trebuie tărie să nu deschizi restaurantele”

Cristian Tudor Popescu consideră că discursul lui Klaus Iohannis de marți, în care a anunțat că va prelungi starea de alertă în România, îi irită pe parlamentarii care trebuie să voteze proiectul, deoarece președintele le cere să sprijine Guvernul. Gazetarul a declarat, la Digi24, că, în realitate, șeful statului și PNL nu doresc continuarea restricțiilor după 15 iunie, deoarece le dăunează din punct de vedere electoral.

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 05:06
CTP, despre starea de alertă: „Îţi trebuie tărie să nu deschizi restaurantele”

„(Discursul este – n.red.) mai blând dar, după părerea mea, greșit ca atitudine în comunicare. Ce a spus domnul Iohannis e corect, dar a prezentat lucrurile ca și cum le-a hotărât dânsul și a cerut parlamentarilor sprijin explicit: «Sprijiniți Guvernul, că a făcut lucruri bune în pandemie și va face în continuare». Acest anunț nu poate decât să-i irite pe parlamentari și are o încărcătură politică inevitabilă când le spune să spijine Guvernul.

Ar fi putut domnul Iohannis să înceapă discursul așa: «Specialiști în epidemiologie, boli infecțioase, cei care s-au ocupat de gestionarea situațiilor în pandemie, în frunte cu domnul Raed Arafat, cu care chiar am discutat adineaori, sunt de părere că nu e momentul să suspendăm starea de alertă, că ea trebuie continuată, că asigură o eficiență necesară în a controla răspândirea virusului», pentru că e o realitate”, a declarat Cristian Tudor Popescu. 

El argumentează că există destule dovezi pentru a nu suspenda starea de alertă instituită în timpul pandemiei de COVID-19.

„Domnul purtător de cuvânt al PSD spunea că nu s-au prezentat dovezi care să justifice menținerea stării de alertă. Ba da! S-au prezentat. Nu scade numărul de cazuri de contaminare de la o zi la alta sub 125. Se menține între 125 și 200. Continuă să moară oameni. Avem focare de infectare. Domnul profesor Rafila avertiza că e posibil să avem și alte focare care să izbucnească în continuare.

CTP: PNL şi Iohannis nu au interesul prelungirii stării de alertă. Nu le aduce beneficii politice 

Domnul Iohannis trebuia să citeze din specialiști. E greu de presupus că Raed Arafat este PNL-ist. Din punct de vedere politic, PSD l-a prezentat ca fiind cel mai mare specialist, nu numai din România, în materie de gestionare de epidemii. Dacă l-ar întreba PSD chiar și pe bunul lor prieten, domnul profesor Streinu Cercel, dacă este de acord cu suspendarea stării de alertă, cred că ar obține un răspuns negativ, pentru că Streinu Cercel este specialist în astfel de probleme”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă majoritatea parlamentară își dorește să aprobe o nouă hotărâre privind starea de alertă, gazetarul a răspuns:

„PNL, împreună cu Klaus Iohannis, nu au interesul prelungirii stării de alertă. Nu le aduce beneficii politice. Așa cum spunea premierul Ludovic Orban chiar astăzi, ceea ce contează acum este economia, «în primul rând economia». Ca să reușești să relansezi acum economia – ăsta fiind și un obiectiv electoral, că dacă reușești vei avea și capital politic pentru alegeri – starea de alertă, restricțiile nu te ajută. Mai degrabă, interesul electoral al PNL, al Guvernului ar fi fost relaxarea totală. Aleg această soluție care nu e populară, de pildă, de a nu deschide restaurantele. Îți trebuie tărie să faci asta, în condițiile în care toți patronii îți cer plângând asta.

Ce să facă PSD, ALDE și partidul lui Ponta? Să dea jos Guvernul acum? Dacă această stare de alertă e respinsă, asta înseamnă o bilă foarte neagră, din punct de vedere electoral, la adresa Guvernului. Se comunică faptul că nu are sprijin parlamentar acest Guvern și eventual poate fi dat jos, ceea ce nu este interesul PSD în acest moment. Să primească în brațe bolovanul economic care trebuie urnit în momentul de față?

Chiar înainte de alegeri văd că există o anumită convergență între partidele mari pentru sfârșitul lui septembrie, alegerile locale. Păi și ce să facă? Înainte de alegeri să preia PSD guvernarea? Ar fi o prostie. Să lase PNL să-și ducă crucea până în alegeri și să încerce să speculeze PSD-ul această situație”.