CTP îi ironizează pe credincioşi: „Oamenii ăia pleacă de acolo cu iluzia că Dumnezeu le dă sănătate, că va ieftini mâncarea, curentul”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat vineri seara cererea Patriarhiei către autorități de a nu introduce certificatul COVID pentru clerici și credincioși.

03 dec. 2021, 23:43
CTP îi ironizează pe credincioşi: „Oamenii ăia pleacă de acolo cu iluzia că Dumnezeu le dă sănătate, că va ieftini mâncarea, curentul”

CTP a spus că, în opinia sa, Guvernul ar trebui să aprobe cererea Patriarhiei, pentru că oamenii care merg la slujbă găsesci în asta un refugiu şi îşi pun speranţele în Dumnezeu pentru a le rezolva problemele.

„Sunt de acord, mi se pare corectă această prevedere, ca să nu se ceară certificat verde la biserică. E corect. De ce? Pentru că, într-adevăr, așa cum spune comunicatul Patriarhiei, oamenii care se duc la biserică au nevoie acolo, în spațiul acela, întâlnindu-se mai mulți, și ascultând slujba, oamenii aceia se împacă cu sine, își găsesc liniștea, luptă cu depresia, luptă cu nenorocirile, cu răul din viața lor, mai eficient decât aș putea s-o fac eu, încercând să le explic ceva. Eu, care nu sunt credincios.

Eu înțeleg asta, pentru că sunt oameni, de pildă sunt pensionari, bătrâni, bolnavi care sunt acum asaltați de prețuri, prețurile la energie, prețuri la mâncare, de moarte, de boală, de tot răul ăsta… Pentru oamenii aceștia – după cum vedeți dragostea de știință a acestui popor, și de gândire științifică -, soluția pentru ei este asta, se duc la biserică. Și eu înțeleg acest lucru.

CTP: „Mi se pare corect, atâta timp cât în România oamenii mai degrabă cred în biserică decât în ştiinţă”

Ei pleacă de acolo cu o iluzie care îi ajută să trăiască mai departe. Se uită la hainele alea ale preotului, aud vocile cântând, văd cărțile alea groase, interiorul bisericii… Se creează o atmosferă și reușesc să plece cu această iluzie, că Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul. Se duc cu această credință. E o modalitate de a rezolva lucrurile în plan social. Nu? Livrează așa ceva biserica.

În momentul ăsta, în care în România sunt atâția oameni care mai degrabă cred în biserică decât în gândirea științifică, rațională, este o hotărâre judicioasă să le permiți lucrul acesta, așa cum se permite accesul în magazinele alimentare și în spitale. Mi se pare corect.

Când o să se mai schimbe situația din țara asta, poate mai discutăm. Deocamdată, asta e…”, a spus CTP la Digi24.

Citeşte şi: Petrecere cu manele pe soclul statuii lui Alexandru Ioan Cuza de la Iaşi. Cum s-au distrat tinerii de Ziua Naţională a României

CTP: „Păi, cum e domne lumea aia? Se mănâncă o fleică, o ceva? Ce „dracu” faci printre îngerașii ăia o zi, două, trei, șapte, nouă?”

„Păi, cum e domne lumea aia? Ce e acolo? Masa asta e acolo? Masa asta are un suflet? Este și ea dincolo? Se bea o bere acolo? Se mănâncă o fleică, o ceva? Sau nimic din toate astea? Și ce faci? Ești, așa, un spirit care plutește? Gândești când ești în lumea de dincolo? O să-mi păstrez capacitatea rațională în existența mea în lumea de dincolo? Poate fi numită existență? Ce sunt acolo, niște îngeri care merg pe lângă tine? Ce-am văzut eu până acum prin filme, sunt niște grădini superînflorite prin care zboară tot felul de îngerași. Bine, dar ce dracu faci? Ce „dracu” faci printre îngerașii ăia o zi, două, trei, șapte, nouă? Dar acolo e vorba de veșnicie, domne. Ce faci, domne în lumea de dincolo? Spuneți-mi și mie, cât de cât, să pot să-mi imaginez”,  a mai spus CTP.