CTP: „Nicuşor Dan nu m-a convins că vrea să fie primar. Doamna Firea poate spera într-un somn cu vise plăcute”

Cristian Tudor Popescu a declarat la digi24 că Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, nu a reușit să convingă nici măcar de faptul că el şi-ar dori să devină primar al Bucureștiului, după o absență de trei luni de pe scena publică, astfel încât victoria Gabrielei Firea ar putea fi una facilă.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 19:05
CTP: „Nicuşor Dan nu m-a convins că vrea să fie primar. Doamna Firea poate spera într-un somn cu vise plăcute”

Gazetarul a mai comentat și declarația lui Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, conform căreia Firea este cel mai bun candidat al partidului la alegerile prezidențiale din 2024.

„E vorba despre negocieri între partidele, să spunem, de pe partea stângă, între PSD și partidul lui Ponta (Pro România, n.r.), între PSD și ALDE. Imediat, Ponta a venit cu oferta: dacă susțineți candidatul nostru acum la Primăria Capitalei, o vom susține și noi pe doamna Firea peste patru ani și jumătate. Nu alegerile prezidențiale sunt acum prioritatea, e vorba de Primăria Capitalei.

Ați titrat mai devreme pe ecran: război între Firea și Nicușor Dan, lupta între Firea și Nicușor Dan. Nu – sau poate să fie, dar dl Nicușor Dan vrea să desfășoare acest război în papuci, în sufrageria sa, de acolo de unde a rămas probabil din pandemie și probabil și din pricina vremii nefavorabile.

Spuneam în 27 februarie, când dl Nicușor Dan a fost declarat de către dl Ludovic Orban candidatul PNL la Primăria Capitalei, candidat comun cu USR, că doamna Firea nu va mai dormi liniștită. După ce l-am văzut aseară pe dl Nicușor Dan și după ce nu l-am văzut vreme de 3 luni, întrând într-un soi de silenzio stampa pe care nu am înțeles-o, nu s-a mai pronunțat în legătură cu multele și grelele probleme din această perioadă ale Capitalei, a dispărut pur și simplu, după asta trebuie să spun că doamna Firea se poate duce la culcare și spera într-un somn cu vise plăcute.

Dl Nicușor Dan a apărut aseară după o lungă absență, a fost neconvingător, și-a găsit cu greu cuvintele, nu a reușit să mă convingă nici măcar că dorește foarte mult dânsul să ajungă primar al Capitalei. A încercat tot felul de eschive primitive, cum a văzut la politicieni, la întrebările directe, nu înțeleg de ce. Șansa dânsului e să fie onest, direct, să nu umble cu fente pe după piersic, or, dimpotrivă, asta văd că face – și o face prost. Cel mai rău, nu a oferit o viziune pregnantă a reformării Bucureștiului care să determine un nehotărât să-l voteze pe el și nu pe primarul în funcție.

Apoi, dl Nicușor Dan în clipa de față nu dorește să-și atașeze imaginea de PNL și nici de USR, s-a ferit în discurs, vrea să pară independent, lucru care nu cred că-l ajută, pentru că nu va fi votat de adepții PNL sau chiar de ai USR, ca să nu mai vorbesc de Plus. Pentru că, la urma urmei, cursa pentru Primăria Capitalei e o cursă politică, mai mult decât orice altă primărie din țară. Acolo nu vrea să se poziționeze dl Nicușor Dan și nu are cum să câștige voturi în felul acesta.

Nu am de unde să știu ce va face dl Nicușor Dan, nu am de unde să știu cum vor proceda în continuare PNL și USR. Situația, însă în clipa de față, mi se pare clară. PNL e departe de acel 47%, cât avea în unele sondaje din ianuarie, care să-i permită să susțină pentru Primăria Capitalei și un câine comunitar.

USR stagnează undeva la 11 procente și cu astfel de situație nu pot să spere că-l vor propulsa pe Nicușor Dan la primărie prin forța lor politică de vot. Ce va face PMP nu știm, iar Plus nu cred că-i va oferi multe voturi.

De patea celalaltă, PSD, partidul lui Ponta și ALDE strâng rândurile tot mai mult, cu siguranță o vor susține pe doamna Firea în ultimă instanță, dânsa și identificându-se cu votanții acestor partide și cu ideile promovate de această alianță și atunci e practic imposibil ca dl Nicușor Dan să câștige în situația de față.

Gazetarul a vorbit și despre posibilitatea ca Gabriela Firea să fie candidata PSD la următoarele alegeri prezidențiale.

Cristian Tudor Popescu: Da, sigur, își dorește acest lucru, vrea să se ducă oricât de sus pe scara politică. Dacă va câștiga acum mandatul de primar, își va termina mandatul – depinde când vor pune PSD-iștii data alegerilor locale, dar dacă vor fi în septembrie, tocmai iese din mandatul de primar și se duce către președinție.

Este candidatul, în clipa de față, cel mai bun pentru PSD, are dreptate dl Ciolacu. Însă asta depinde de victoria doamnei Firea în alegerile locale de acum. Dacă pierde Primăria Capitalei, firește că se întunecă orizontul dânsei pentru 2024.”, a punctat CTP.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre o eventuală candidatură la preşedinţie: „Domnul Ciolacu a răspuns unei întrebări, nu a făcut chiar un anunţ”