CTP reacţie vehementă după prestaţia lui Gheboasă la Untold 2023. „Înjur şi eu, urlu nişte măscări care pot să calcineze urechi mai sensibile”

Cristian Tudor Popescu a comentat subiectul zilei, prestația lui Gheboasă la Untold 2023, acolo unde acesta a cântat pe scenă o melodie cu versuri vulgare.

07 aug. 2023, 14:42
CTP reacţie vehementă după prestaţia lui Gheboasă la Untold 2023. „Înjur şi eu, urlu nişte măscări care pot să calcineze urechi mai sensibile”
CTP reacţie vehementă după prestaţia lui Gheboasă la Untold 2023. "Înjur şi eu, urlu nişte măscări care pot să calcineze urechi mai sensibile"

CTP reacţie vehementă după prestaţia lui Gheboasă la Untold 2023. Celebrul jurnalist a caracterizat obscenitățile lui Gheboasă ca fiind Weltanschauung, considerând că „până la violența fizică, criminală, nu mai e decât un pas”.

Citeşte şi: Mircea Badea, reacţie fabuloasă după prestaţia controversată a lui Gheboasă la UNTOLD 2023. „De ce nu se poate?”

„Weltanschauung Gheboss

Obscenitățile din cântarea solistului Gheboasă la festivalul UNTOLD au stârnit trei feluri de reacții: 1. Indignare + deplângere moral-culturală față de „tineretul din ziua de azi”. 2. Solidaritate cu Gheboasă – „Toți vorbim urât, toți înjurăm, el a făcut-o pe scenă”. 3. Compătimire lăcrămoasă: „E un copil abandonat de mamă, cu tată pușcăriaș, n-are el nicio vină, societatea n-a fost în stare să-l recupereze”.

Cred că în spatele acestei „întâmplări” se îngroașă ceva mai adânc și mai întunecat. Ca să răspund celei de-a doua atitudini inventariate – înjur și eu. Când joc tenis cu cineva care mă știe, pe un teren în jurul căruia nu e nimeni care ar putea fi deranjat, urlu niște măscări care pot să calcineze urechi mai sensibile. E modul meu de a mă elibera de izâna care se acumulează în mine în urma interacțiunilor pe care încă le am cu viața publică actuală. Dar nu atribui înjurăturii o valoare, nu o rostesc public, nu face parte din a mea Weltanschauung. La vederea acestui cuvânt german cunoscut în istoria filosofiei, anticipez deja replici de soiul: „Te dai rotund, intelectualu lu’ pește!”. Fără ca respectivii să facă efortul de a cerceta semnificația acestui „monstru” lingvistic – viziune asupra lumii și vieții.

Or, mizeriile anatomice debitate de Gheboasă reprezintă o Weltanschauung pentru tinerii care îl aclamă în cor. Ce spun de fapt aceste vorbe? Că ființa umană este redusă la corp, în primul rând la sex și tot ce ține de asta. Băieți și fete se privesc unii pe alții ca pe obiecte vii, care pot fi folosite. Creierul nu numai că nu contează, dar e un apendice care încurcă. Rațiunea, cultura, bunul simț sunt „căcaturi” (poate mă simpatizează și pe mine cineva, că vorbesc cool), sexul, alcoolul, drogul sunt „adevărăciuni”. „Asta-i viața!”, cred toți cei care îl consideră pe Gheboasă Gheboss.

Și nu numai pe el. Violul, comerțul cu carne umană, sunt imediat subsecvente (aoleu!”) vorbelor murdare ale lui Gheboasă. Fanii obiectificării (aoleu!) omului îi admiră și pe gibonii Tate, care, așa cum avertizam de la rău început, sunt liberi, batjocoritori și, în continuare, vedete pe net. Dar poate au avut și ei o copilărie grea…

Iar până la violența fizică, criminală, nu mai e decât un pas. Ce credeți, tânăra din Constanța care și-a ucis în bătaie prietena și a băgat-o într-un geamantan, ca pe un obiect, e fană Gheboasă și frații Tate? Are vreo importanță că fata ucisă era o elevă foarte bună, deși provenea dintr-un mediu rău, ca și Gheboasă?

În fine, se poate spune că „Grija față de om”, lozinca dictaturii comuniste, e înlocuită la noile generații de valoarea „Disprețul față de om”?, a scris CTP pe Facebook.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, ironic după Untold: „Ne îndreptăm către o revoluție a lui Gheboasă!”, susținută de către Gabriel Liiceanu VIDEO