Cu cât au redus băncile străine creditarea către România, în T4

Băncile au redus creditarea în unele state din Europa Centrală şi de Est, în trimestrul trei din 2011, şi au micşorat substanţial creditele acordate economiilor din zona euro care se confruntă cu probleme, se arată într-un articol apărut în 'Wall Street Journal' (WSJ). 
Romania TV
27 ian. 2012, 15:11
Cu cât au redus băncile străine creditarea către România, în T4

Conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile au redus creditarea către România cu 2,1 miliarde de dolari, către Polonia cu 12 miliarde de dolari, către Bulgaria cu 1,2 miliarde de dolari şi către Ungaria cu 5,5 miliarde de dolari.

 

Aceste cifre, consideră WSJ, vor confirma temerile exprimate de instituţiile financiare internaţionale şi guvernele din Europa Centrală şi de Est privind impactul crizei din zona euro asupra creşterii în regiune.

 

În multe state din Europa emergentă sistemele bancare sunt dominate de subsidiarele băncilor din Europa Occidentală, care acum se confruntă cu pierderi mari din cauza obligaţiunilor guvernelor din zona euro pe care le deţin şi obţin cu dificultate finanţare de la investitori. De asemenea, trebuie să îndeplinească cerinţe mai dure privind capitalul până în iunie, pentru care vor reduce creditarea şi vor vinde noi acţiuni. Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor europene să-şi consolideze capitalul pentru a putea face faţă mai bine pierderilor care ar putea apărea de pe urma obligaţiunilor guvernamentale. Până la finele lunii iunie 2012, principalele bănci europene trebuie să ajungă la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.

 

Datele BIS indică că instituţiile de creditare din Europa Occidentală îşi reduc finanţarea către subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est. Marţi, BERD a revizuit în scădere estimările privind evoluţia Europei emergente şi a Asiei Centrale în 2012, la 3,1%.

 

Potrivit celor mai noi prognoze ale BERD, economia zonei euro ar urma să înregistreze o contracţie de 0,5% în acest an, în condiţiile în care anterior se aştepta doar la o stagnare, ceea ce va conduce la o creştere a Produsului Intern Brut în Europa Centrală şi ţările baltice de doar 1,4%, în loc de o creştere de 1,7% cât estima BERD în luna octombrie a anului trecut. Potrivit BERD, turbulenţele din zona euro reprezintă o provocare sistemică pentru Europa emergentă, având în vedere gradul puternic de integrare a sectorului bancar din regiune cu băncile din zona euro. ŞI FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiilor din regiune, citând temeri similare.

 

BERD şi FMI încearcă să reactiveze acordul din 2009, cunoscut ca Iniţiativa Viena, prin care băncile din Europa Occidentală îşi menţineau finanţarea către subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est. Instituţiile speră să se ajungă la un acord în martie cu băncile active în Europa Centrală şi de Est, printr-o abordare coordonată, pentru a minimaliza impactul negativ asupra economiei în urma reducerii creditării în regiune.

 

De asemenea băncile au redus creditarea către economiile din zona euro care se confruntă cu probleme, reducându-şi expunerea la Italia cu 113 miliarde de dolari, la Spania cu 63,6 miliarde de dolari, la Portugalia cu 16 miliarde de dolari, la Grecia cu 7,2 miliarde de dolari, la Irlanda cu 2 miliarde de dolari.

 

Conform datelor BIS, expunerea băncilor pe plan mondial a crescut cu 624 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2011, ajungând la 31.7000 miliarde de dolari. Creditarea totală către statele dezvoltate, care include companii, bănci, persoane fizice şi guverne, a urcat cu 430 miliarde de dolari, după un declin de 245 miliarde de dolari în trimestrul doi. În schimb creditarea către statele în curs de dezvoltare a scăzut cu 10 miliarde de dolari, în principal ca rezultat al declinului din Europa Centrală şi de Est.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce