Cu cât vor crește pensiile din 2023 și ce se va întâmpla cu salariul minim. Anunț de la guvern

Deși au existat diverse clinciuri între PSD și PNL pe tema pensiilor, partidul lui Marcel Ciolacu a transmis în repetate rânduri, în spațiul public, faptul că veniturile seniorilor României vor fi majorate, din 2023. 

01 oct. 2022, 18:34
Cu cât vor crește pensiile din 2023 și ce se va întâmpla cu salariul minim. Anunț de la guvern

Ministrul Marius Budăi a declarat la România TV că PSD susține o majorare a pensiilor cu minimum 10%, deși PNL mai degrabă se opune. Pentru că bugetul pentru anul 2023 ar urma să fie gata mai rapid ca niciodată, din această toamnă, potrivit angajamentelor comunicate de către premierul Nicolae Ciucă, coaliția ar fi ajuns în cele din urmă la un consens.

Potrivit surselor guvernamentale, citate de Antena 3, pensiile ar urma să crească anul viitor, de la 1 ianuarie, cu 11%.

Totuși, această creștere ar însemna sub rata inflației, care în septembrie este de peste 15%. În opinia economistului Mircea Coșea, rata reală a inflației pentru cei mai săraci dintre români este de peste 30%, iar prețurile vor continua să crească și în 2023. 

 

Ce se întâmplă cu salariul minim în România

 

De asemenea, surse guvernamentale spun că, de anul viitor, salariul minim pe economie ar putea fi majorat de la 2.550 de lei brut, la 3.000 de lei.

Acesta este ultima variantă luată în calcul în prezent de coaliția de guvernare, pentru a respecta și o directivă care ar putea să vină în perioada următoare din partea Comisiei Europene. Mai exact, e vorba despre o directivă care a fost votată deja în Parlamentul European și prevede ca salariul minim pe economie să fie jumătate din salariul mediu pe economie din fiecare țară europeană.

Asta înseamnă o creștere de 450 de lei brut pentru salariații care câștigă acest venit minim lună de lună, adică în valoare netă, înseamnă circa 250 de lei pe care ar putea să îi primească în mână după ce sunt oprite toate aceste taxe.