Cu ce amendă te alegi dacă dai drumul la grătar într-o zonă nepotrivită! Toți românii care vor să se distreze de 1 Mai trebuie să știe acest aspect

Pregătirile pentru 1 Mai sunt în toi, iar românii de pretutindeni au scos grătarele de la păstrare, iar Ziua Muncii poare fi sărbătorită așa cum trebuie. Totuși, trebuie să alegi locul în care vei petrece cu mare grijă, deoarece te poți trezi cu o amendă uriașă.
Alina Costache
29 apr. 2024, 17:31
Cu ce amendă te alegi dacă dai drumul la grătar într-o zonă nepotrivită! Toți românii care vor să se distreze de 1 Mai trebuie să știe acest aspect
Cu ce amendă te alegi dacă dai drumul la grătar într-o zonă nepotrivită! Toți românii care vor să se distreze de 1 Mai trebuie să știe acest aspect

Cu ce amendă te alegi dacă dai drumul la grătar într-o zonă nepotrivită. Dată fiind vremea călduroasă care își face simțită prezența, românii se pregătesc intens pentru sărbătorirea Zilei Muncii pe 1 Mai, o tradiție îndrăgită, ce aduce cu sine „ritualuri” consacrate, printre care și celebrele grătare în aer liber. Cu toate acestea, este foarte important să fim atenți unde ne orgganizăm grătarul, deoarece cei ce aleg să aprindă focul în anumite zone riscă sancțiuni financiare ce pot ajunge până la 5.000 de lei conform prevederilor legale.

Citește și: De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică”. Ce boli poţi lua

Obiceiul de a da drumul la un grătar chiar în mijlocul naturii este una dintre activitățile preferate ale locuitorilor din întreaga țară, însă puțini sunt conștienți de existența unei legi care reglementează aceste practici de agrement în detaliu. Legea cu privire la desfășurarea picnicurilor și grătarelor în aer liber, adoptată acum zece ani sub numărul 54/2012, stabilește clar că aceste activități pot fi desfășurate doar în zone special desemnate în acest scop.

Astfel, conform regulilor instituite, organizarea de picnicuri și grătare în aer liber este permisă numai cu respectarea strictă a unor norme bine definite.

Conform actului normativ, activitatea de picnic se definește ca „orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului”, notează Avocatnet.ro.

Sunt stabilite două zone clare în care se pot organiza picnicuri sau grătare:

  • în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;
  • în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Astfel, cei care aleg să aprindă grătarul în zone neamenajate special pentru această activitate pot fi supuși unor amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, conform legislației în vigoare.

O altă responsabilitate pe care o au iubitorii de grătar în aer liber este să arunce deșeurile în containerele corespunzătoare, marcate în mod adecvat pentru categoria de deșeuri. Încălcarea acestei reguli poate atrage amenzi de până la 500 de lei.

Sancțiuni similare sunt prevăzute și pentru cei care utilizează focul deschis în afara zonelor desemnate sau pentru aruncarea de țigări, chibrituri sau alte obiecte inflamabile în locuri nepotrivite. În aceste cazuri, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei.

Autoritățile responsabile de aplicarea acestor sancțiuni includ reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, polițiștii de diferite categorii, inclusiv cei locali, jandarmii și reprezentanții administrațiilor publice locale.

Citește și: Locul de muncă plătit cu mii de euro în fiecare lună. Nu este nevoie de studii superioare

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”