Cu ce ne dăm la plaja ca să ne bronzăm rapid

Soarele ajută corpul să producă vitamina D, bună pentru oase, dinți și piele. Însă expunerea mai îndelungată la soare vine cu riscuri de agresare a pielii sau chiar cu afectarea sănătății acesteia.

RomaniaTV.net
16 iul. 2018, 08:32
Cu ce ne dăm la plaja ca să ne bronzăm rapid

Dacă ne dorim un bronz perfect, însă totodată sănătos și durabil, trebuie să respectăm următoarele indicații și strategii:

1. Exfolierea pentru îndepărtarea celulelor moarte și curățarea profundă a pielii. Acest pas se face cu câteva săptămâni înainte de expunerea la soare și este esențial în pregătirea pielii pentru bronz. Stimulează receptivitatea pielii pentru un bronz uniform. Creează cel mai propice teren pentru ca bronzul să fie și durabil, nu doar să arate bine.

2. Hidratarea pielii atât înaintea expunerii la soare, cât și după. Acest pas presupune să bem suficientă apă și să folosim loțiuni hidratante. Astfel evităm arderea rapidă a pielii, precum și îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor.

3. Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete prin aplicarea cremelor cu factor de protecție. Aceasta trebuie să o facem oricum, chiar dacă nu ne dorim neapărat să ne bronzăm. O bună sănătate a pielii este esențială atât pentru aspectul ei, cât și pentru a ne asigura că bronzul nu o afectează și mai mult dacă prezintă anumite iritații. Expunerea la soare este o agresiune asupra pielii, astfel că măsurile noastre trebuie să fie intensive și continue (aplicarea cremei la interval de 2-3 ore).

E bine să alegem acele creme cu spectru larg (care atenuează efectele mai multor tipuri de ultraviolete) și protecție ridicată. În acest moment sunt disponibile pe piață creme care combină efectul de îngrijire a pielii cu protecția solară.

Alegerea unei creme potrivită pielii noastre este foarte importantă. Tehnologiile avansate recente au permis conceperea unor creme cu texturi extrem de fine, care nu acoperă porii și nici nu se comportă ca o mască inestetică. Scopul lor este să pătrundă profund în straturile pielii.

Cremele de protecție sunt de două feluri, cele cu filtre minerale, care resping razele ultraviolete și cele cu filtre chimice, care le absorb și le reduc puterea. Primele au spectru mai larg și protejează mai bine chiar dacă se văd mai pronunțat pe piele.

4. Stimularea producției de melanină, pigmentul care face pielea să se înnegrească. Cu cât pielea e mai închisă cu atât este mai protejată în mod natural. Cei cu pielea albă pot apela la stimulente precum betacarotenul pentru a-și asigura o protecție suplimentară, dar și pentru un bronz mai bun.

5. Cremele cu vitamine și suplimentele cu antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și mențin rezervele de colagen ale pieii. Suplimentele ce conțin antioxidanți măresc factorii de protecție cu până la 25 la sută. O vitaminizare a pielii îi conferă strălucire și o întinerește.

6. Cremele pentru față care eliberează factori de protecție după clătire. Sunt bune pentru că ajung în zone greu accesibile, precum pleoapele.

7. Loțiunile autobronzante. Au formule mult îmbunătățite, care nu mai au miros puternic și permit o bronzare graduală. De asemenea, accidentele precum bronzarea prea intensă sau afectarea culorii pielii sunt mult diminuate. Tind să imite tot mai bine bronzul natural, fără a lăsa acea senzație de falsitate care sare în ochi.

8. Consumul de fructe și legume prietenoase cu expunerea la soare. Legumele și fructele roșii și portocalii conțin antioxidanți ce cresc producția de licopină, un factor de protecție natural al pielii. Roșiile sunt cea mai la îndemână alegere.

9. Consumul de ciocolată neagră. Conține flavonoide care protejează împotriva arsurilor solare.

10. Prelungirea perioadei de expunere la soare nu accelerează procesul de bronzare și nu-l garantează. Corpul fiecăruia dintre noi are un prag dincolo de care nu mai permite înnegrirea pielii. Un bronz obținut în acest fel înseamnă de fapt o piele arsă de care corpul va dori să scape cât mai rapid. E bine să stimulăm bronzarea prin mijloacele mai sus menționate fără o forța.