Cu un pas mai aproape de viitor! China a reușit să cloneze primele 3 „super-vaci”

China este deja cu un pas mai aproape de viitor! Oamenii de știință au reușit un lucru incredibil! Primele trei „super-vaci” au fost clonate cu succes, iar vițelușii sunt cât se poate de sănătoși.

02 feb. 2023, 20:50
Cu un pas mai aproape de viitor! China a reușit să cloneze primele 3 „super-vaci”
Primele „super-vaci” clonate

Succes imens reușit de China. Oamenii de știință au reușit să cloneze cu succes trei „super-vaci” care s-au remarcat printr-o producție de lapte neobișnuit de mare. Presa de stat chineză a salutat această descoperire, punând accentul pe faptul că aceasta va ajuta enorm industria produselor lactate din China, reducând astfel dependența de rasele importate.

Citește și: Prăjitură Bulinuța cu brânză de vaci, cu blat pufos şi gust inegalabil. Uşor de preparat şi gata cât ai bate din palme

Cei trei viței, crescuți de oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie Agricolă și Forestieră de Nord-Vest, s-au născut în regiunea Ningxia în săptămânile premergătoare Anului Nou Lunar pe 23 ianuarie, a informat cotidianul de stat Ningxia Daily. Clonele au fost ale unor vaci extrem de productive din rasa Holstein Friesian, originară din Țările de Jos.  Acestea sunt capabile să producă aproximativ 18 tone de lapte pe an, respectiv 100 de tone de lapte pe timpul vieții lor.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, „super-vacile” produc o cantitate de 1,7 ori mai mare decât o vacă medie din Statele Unite în 2021.

Primul dintre vițeii clonați s-a născut pe 30 decembrie prin operație cezariană. Acesta a fost născut așa tocmai din cauza dimensiunii sale relativ mari de 56,7 kilograme, a declarat un oficial din orașul Wulin din Ningxia pentru publicația de stat Technology Daily.

Primele „super-vaci” clonate

Oamenii de știință au făcut 120 de embrioni clonați din celulele urechii vacilor și i-au plasat în vaci surogat.

Jin Yaping, principalul om de știință al proiectului, a accentuat faptul că nașterea „super-vacilor” este o descoperire care permite Chinei să păstreze cele mai bune vaci „într-un mod fezabil din punct de vedere economic”, a informat ziarul de stat Global Times.

Doar cinci din 10.000 de vaci din China pot produce 100 de tone de lapte în timpul vieții, ceea ce le face o resursă valoroasă pentru reproducere. Dar unele vaci foarte productive nu sunt identificate până la sfârșitul vieții, ceea ce face dificilă reproducerea lor, a spus Jin. Potrivit Global Times, 70% din vacile de lapte din China sunt importate din străinătate.

„Plănuim să ne ia doi până la trei ani pentru a construi o turmă formată din peste 1.000 de super-vaci, ca o bază solidă pentru a aborda dependența Chinei de vacile de lapte de peste mări și problema riscului de a fi „sufocat” [de întreruperile lanțului de aprovizionare] ”, a spus Jin ziarului.

Citește și: O fermă de vaci foloseşte ochelari cu realitate virtuală pentru ţine animalele fericite şi a obţine astfel o producţie mai bună de lapte