Culisele vizitei lui Biden în Ucraina. Secretele dezvăluite în direct de Niels Schnecker

Măsuri de securitate fără precedent pentru vizita lui Joe Biden la Kiev. Presa americană a publicat detalii de culise despre organizarea acestei vizite istorice a presedintelui american în Capitala Ucrainei. Şi cerul României a fost apărat de avioane speciale de luptă.

20 feb. 2023, 18:30
Culisele vizitei lui Biden în Ucraina. Secretele dezvăluite în direct de Niels Schnecker

Culisele vizitei secrete a lui Joe Biden la Kiev au fost prezentate la emisiunea Cheia Zilei. „In a 362 a de razboi, in saptamana in care se implineste un an de cand Rusia a invadat Ucraina avem parte de o vizita istorică a președintelui american în plin război. Am descoperit insa care este adevărata miză din spatele vizitei lui Joe Biden în Ucraina. Am primit informații secrete, si va spun ce vor Statele Unite să impună lui Zelenski pentru pace. Va dau si condițiile trasate ucrainenilor pentru marea înarmare, dar va arat si cum urmeaza sa se inarmeze si Rusia, Va spun si cum a fost pregatita cea mai bine păzită vizită din istorie, si care sunt măsurile fără precedent pe care le-a luat Secret Service pentru aceasta misiune.”, a declarat Niels Schnecker în direct la România TV.

Joe Biden, anunț major de la Kiev. Ucraina va primi un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari: muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană (FOTO)

Biden a ajuns la Kiev cu trenul din Polonia, iar reporterii care au călătorit alături de el cu avionul prezidential nu au avut voie să aiba telefoane mobile si niciun fel de dispozitiv electronic.

Apar şi  detalii despre vizita organizată în secret a președintelui SUA, Joe Biden, la Kiev, cu doar câteva zile înainte să se împlinească un an de la invazia rusă în Ucraina. Deși pregătirile au fost făcute timp de mai multe luni, potrivit CNN, decizia a fost luată abia vineri, după o întâlnire cu membri de top ai echipei sale naționale de securitate, în Biroul Oval.

CNN relatează că Biden a zburat în Ucraina pe timp de noapte, iar călătoria sa a fost ţinută secretă timp de 24 de ore. Air Force One a decolat de la baza Andrew când era încă întuneric, la ora locală 4:15, duminică. Reporterii aflaţi la bordul avionului nu au avut voie să aibă asupra lor dispozitive electronice.

Cu câteva ore înainte de a pleca, Statele Unite au informat Rusia despre planurile de a vizita capitala Ucrainei în „scopuri de deconflict”, potrivit consilierului pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan.

Ședința de vineri din Biroul Oval a fost punctul culminant al mai multor luni de eforturi făcute de o mână de asistenți ai lui Biden, pentru a planifica vizita în preajma datei de 24 februarie.

Din această echipă au făcut parte membri din biroul șefului de stat major, Consiliul de Securitate Națională și Biroul militar al Casei Albe, cu contribuții din partea unui număr mic de oficiali de la Serviciul Secret al SUA, Pentagon și Comunitatea de Informații, potrivit consilierului adjunct pentru securitate națională Jon Finer.

Biden a fost informat în mod regulat cu privire la planurile pentru această vizită, inclusiv despre evaluările de securitate. Discuțiile dintre Casa Albă și „cele mai înalte niveluri ale guvernului ucrainean” au contribuit decizia de a face această vizită.

„Acesta a fost riscul pe care Joe Biden a vrut să-l asume”, a spus și directorul de comunicare Kate Bedingfield. „Este important pentru el să apară la Kiev, chiar dacă era greu, și și-a îndrumat echipa să facă demersurile pentru această vizită, indiferent cât de dificilă era logistica”, a adăugat ea.

CNN mai relatează că Joe Biden a avut mai multe opțiuni pentru vizita în Ucraina, dar a decis că cel mai bine e să meargă la Kiev, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Potrivit acestei surse, Biden și-a exprimat doar o singură dată îngrijorarea cu privire la riscul unei vizite în Ucraina, dar îngrijorarea sa era legată mai mult de faptul că vizita sa i-ar putea pune în pericol pe alții, decât de propria sa siguranta. Alți oficiali au fost însă extrem de îngrijorați de siguranța lui Biden și au pregătit o serie de planuri de urgență de securitate.

Încă o tragedie aviatică. Avionul s-a prăbușit la doar câteva minute după decolare. Aeronava era plină cu pasageri care făceau voluntariat

„A primit o prezentare completă a unui plan de securitate operațional foarte bun și foarte eficient. A ascultat acea prezentare, a fost mulțumit că riscul este gestionabil și, în cele din urmă, a luat hotărârea de a merge” la Kiev, a spus Sullivan.

Președintele american Joe Biden a mers luni la Kiev în prima lui vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse din urmă cu aproape un an. Acesta a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat că Statele Unite vor susține Ucraina în războiul împotriva invadatorilor ruși. După conferința de presă comună susținută de cei doi lideri, Biden a plecat din capitala Ucrainei către Varșovia, acolo unde se va întâlni cu aliații.