Joe Biden, anunț major de la Kiev. Ucraina va primi un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari: muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană (FOTO)

Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev, luni, 20 februarie. Președintele SUA l-a asigurat pe Volodimir Zelenski în privința livrărilor de armament, pentru a putea continua războiul împotriva Rusiei. 

20 feb. 2023, 15:14

Implicarea Occidentului în conflictul din Ucraina a fost de bun augur, potrivit președintelui Joe Biden.

„Lumea se temea de căderea Kievului. Putea însemna sfârșitul Ucrainei. Acum, un an mai târziu, Kievul rezistă, Ucraina rezistă. 

Peste 50 de țări ajută Ucraina să reziste în fața acestei agresiuni fără precedent. Am impus sancțiuni care sugrumă economia rusă. Am trimis peste 700 de tancuri împreună, mii de vehicule blindate, o mie de sisteme de artilerie (…) Aceste ajutoare nu includ ajutorul de 500 de milioane de dolari pe care-l anunțăm acum”, a transmis oficialul de la Washington.

De asemenea, Joe Biden a mai precizat că are „toată încrederea” cu privire la victoria Ucrainei în fața Rusiei.

Următorul pachet de ajutor militar va avea o valoare de peste 500 de milioane de dolari, a anunțat Joe Biden.

 

Promisiunea lui Joe Biden pentru Ucraina

 

În declarația lui Biden transmisă de Casa Albă, în contextul vizitei, președintele american anunță o nouă livrare de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene.

„Și voi împărtăși faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine mașina de război a Rusiei.

În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – iar acest sprijin va dura.

De asemenea, aștept cu nerăbdare să mă deplasez mai departe în Polonia pentru a mă întâlni cu președintele Duda și cu liderii aliaților noștri de pe flancul estic, precum și pentru a face remarci cu privire la modul în care Statele Unite vor continua să mobilizeze lumea pentru a sprijini poporul ucrainean și valorile fundamentale ale drepturilor omului și demnității din Carta ONU care ne unesc în întreaga lume”, mai arată textul trimis de Casa Albă.

Joe Biden a vizitat Ucraina de șase ori în calitate de vicepreședinte. Ultima sa vizită la Kiev a avut loc în ianuarie 2017, cu câteva zile înainte de a-și părăsi funcția. Președintele SUA a fost invitat de către Volodimir Zelenski la Kiev încă de acum un an, când forțele ruse erau la graniță, pregătite să intre în Donbas.

Săptămâna trecută, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat Ucraina că războiul va continua, cu ajutorul armelor expediate de Occident.