Culmea austerităţii în viziunea lui Crin Antonescu: Nu e normal să plăteşti parlamentarii, miniştrii ca pe ospătari, pornind de la ideea lasă că le mai iese ceva

Crin Antonescu a spus că Parlamentul a scăzut în importanță și în calitate, iar acest fenomen ar fi început odată cu intrarea în legislativ a aleșilor USR.
Filip Stan
21 mart. 2025, 17:28
Culmea austerităţii în viziunea lui Crin Antonescu: Nu e normal să plăteşti parlamentarii, miniştrii ca pe ospătari, pornind de la ideea lasă că le mai iese ceva

Candidatul Alianţei Electorale România Înainte la funcţia de preşedinte al României, Crin Antonescu, susţine necesitatea majorării indemnizaţiilor parlamentarilor şi miniştrilor din România.

El a declarat, vineri, la Botoşani, că, dacă va ajunge preşedinte al României, ar susţine aplicarea rezultatelor referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, însă a arătat că membrii celor două Camere ale Parlamentului au nevoie de venituri mai puternice pentru a fi mai verticali.

Nu e normal să plăteşti parlamentarii, miniştrii, primarii ca pe ospătari, pornind de la ideea lasă că le mai iese ceva. Nu nu e corect aşa! Trebuie să îi plăteşti cum îi plăteşti pe magistraţi„, a afirmat Antonescu.

El a arătat că România va avea nevoie de un consens politic pentru a reduce numărul de parlamentari la 300, aşa cum prevedeau rezultatele referendumului consultativ din 2009.

”11 pentru Cotroceni”. Care este distribuția ”filmului” electoral ce va da, în mai, noul președinte al României

 

Costul unui parlamentar, 35.000 de lei pe lună

Salariul de bază pentru senatori și deputați în România este de 18.720 de lei brut pe lună. Cei care ocupă funcții de lideri de grup beneficiază de o suplimentare de aproximativ 2.000 de lei. Președinții celor două Camere ale Parlamentului au cele mai mari salarii, în jur de 24.000 de lei brut pe lună, echivalentul a peste 13.000 de lei net.

Pe lângă aceste salarii, începând cu anul trecut, parlamentarii au beneficiat de o majorare a sumelor forfetare cu aproximativ 1.500 de euro. Această majorare nu este o creștere directă a salariilor, ci o alocare de fonduri pentru acoperirea costurilor legate de activitatea lor parlamentară. Sumele sunt destinate cheltuielilor precum cazarea, masa, amenajarea biroului, plata unui site personal sau a angajaților. Totuși, conform reglementărilor, 50% din suma forfetară nu necesită justificare din partea parlamentarilor. Astfel, costul lunar estimat per parlamentar ajunge la aproximativ 35.000 de lei, sumă pe care aceștia o pot utiliza după bunul plac, în mare parte.

Crin Antonescu a spus că Parlamentul a scăzut în importanță și în calitate, iar acest fenomen ar fi început odată cu intrarea în legislativ a aleșilor USR.

Mai mulți parlamentari USR au reacționat imediat unul după altul.”Crin Antonescu, născut talent, mort speranță. Să vorbești de degradarea Parlamentului, după ce-ai făcut cu USL în 2012 e mult tupeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Cătălin Drulă, vicepreședinte al Camerei Deputaților și fost președinte al USR.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, i-a reproșat  Antonescu faptul că ar fi fost ”printre cei mai chiulangii parlamentari” în ultimul mandat în legislativ.

”Realitatea e că v-am stricat combinațiile și am pus reflectorul pe voi. Și asta o să facem în continuare”, a scris Moșteanu, pe aceeași rețea de socializare.

Deputatul USR Alin Stoica a apreciat că, după ce ”amenințarea rusofilă” pare să fi trecut, cele două partide principale din coaliția de guvernare ”au uitat de apelul la o cooperare” a tuturor forțelor pro-europene și ”încep tot mai des să atace” USR.

Potrivit acestuia, partidele care s-au aflat la guvernare ”neîntrerupt” în ultimii 35 de ani au ”subminat însăși esența democrației” și au permis ca parlamentarismul ”să fie golit” de conținut.

”Dacă analizăm serios cauza decăderii parlamentarismului în România, trebuie să ne uităm la faptul că peste 70% din legile votate în Parlament sunt legi pentru aprobarea ordonanțelor de urgență emise de Guvern. Iar unele dintre aceste OUG-uri sunt aprobate după patru sau cinci ani, altele nu intră niciodată la vot în plen. Asta înseamnă, de fapt, că Parlamentul și-a pierdut în fapt rolul de putere legiuitoare, această putere fiind asumată de Guvern. Astfel, Guvernul este în același timp putere executivă și legislativă, deși în teorie aceste două puteri ar trebui separate, pentru a păstra sănătatea democrației”, a scris Alin Stoica.

Deputatul Alexandru Dimitriu a precizat că reprezentanții USR nu au ”făcut totul perfect”, dar ”nu au dat înapoi, nu au renunțat la principii” și nu au încetat să creadă în destinul democratic și european al României.

Crin Antonescu: Parlamentul a scăzut în calitatea după intrarea USR

”Am luptat și o vom face în continuare. Crin Antonescu nu face decât să ducă mai departe deviza noului său protector, Marcel Ciolacu, care și-a caracterizat strălucit cariera prin celebra expresie ‘vorbe, nu fapte”’, a apreciat parlamentarul.

Crin Antonescu a afirmat, joi, la Ploiești, că Parlamentul a scăzut în importanță și în calitate, iar acest fenomen a început odată cu intrarea în legislativ a aleșilor USR.

Crin Antonescu: Preşedintele, oricare ar fi el, nu poate să-l demită pe domnul Ciolacu sau niciun alt prim-ministru

”Parlamentul, după părerea mea, a scăzut și în importanță și în calitate. Dezbaterea parlamentară… Nu-i vorba că n-ar fi parlamentari de bună calitate. Dar eu vorbesc de dezbaterea parlamentară care aproape nu mai există”, a spus Antonescu, într-o conferință de presă.

Întrebat de ce crede că s-a ajuns în această situație, el a răspuns că din cauza USR. ”Din cauza USR. Să nu credeți că am ceva împotriva USR, ca președinte îi voi trata cu maximă considerație, particularmente pe doamna Lasconi, pe care o simpatizez. Chiar o simpatizez și mă bucur sincer că e în competiție. De ce? Pentru că USR, dacă vă aduceți aminte, nu exista încă AUR în Parlament, prima dată când a venit USR, au început să scoată telefoanele mobile, au început să facă tot felul de trânte pe acolo, pe culoarul Parlamentului, se tăvăleau chiar în semn de protest, au început să se comporte cam ca acei ecologiști extremiști care aruncau cu vopsea în tablouri pe la Luvru”, a spus Crin Antonescu.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”