Culmea crizei: Salarii majorate peste noapte cu 15% la Cancelaria premierului. Alocaţiile mai aşteaptă, pensiile se mai negociază

Guvernanții nu găsesc bani pentru pensiile şi salariile românilor de rând. Însă, fără foarte multe calcule, s-au găsit fondurile necesare pentru a creste salariile unor categorii speciale sau pentru a fi plătite pensiile speciale.

03 nov. 2022, 20:50
Culmea crizei: Salarii majorate peste noapte cu 15% la Cancelaria premierului. Alocaţiile mai aşteaptă, pensiile se mai negociază

Salarii majorate în Guvern, după ce au rămas fără un spor de 15%. ”Nu vorbim de bani în plus, ci de recuperarea unei pierderi”, explică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, amendamentul formulat în Camera Deputaţilor pentru majorarea salariilor angajaţilor Cancelariei prim-ministrului. Acesta afirmă că majorarea vine în contextul în care aceștia ar fi pierdut anterior un sport de 15%. În cazul profesorilor, care au obâinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă pentru pirederea unor drepturi băneşti, acelaşi Guvern a decis plata în rate pe parcurusul a cinci ani.

Majorarea alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2023, incertă. Anunţ de ultima oră de la Ministerul Muncii
”La momentul în care Cancelaria prim-ministrului s-a desprins din cadrul Secretariatului General al Guvernului, lucru pe care l-am comunicat public, practic, funcţionarii din cadrul Cancelariei, prin plecarea lor din cadrul Secretariatului General, au avut de suferit în sensul în care acel spor de 15% pe care îl aveau pentru veniturile lor nu a mai avut suportul legal, ca atare, l-au pierdut. E vorba doar de o armonizare a nivelului de venituri de care beneficiază angajaţii din aparatul de lucru al Guvernului. Deci, nu vorbim de bani în plus la salarii, ci de recuperarea unei pierderi a veniturilor pe care au înregistrat-o angajaţii care s-au mutat de la Secretariatul General la Cancelaria premierului”, a precizat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Salarii majorate şi pentru aleșilor locali, în septembrie

Amintim că, în luna septembrie, au crescut salariile aleșilor locali. Atunci, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de aprobare a OUG 115/2022, aprobând un amendament care prevede creşterea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene şi a personalului din aparatul de lucru al primăriilor.

VOUCHERE DE ENERGIE. Intră bani pe card de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2022, referitor la acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, precum şi acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale şi pentru personalul care avansează în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

  • CINE SUNT SPECIALII ȚĂRII

  • majorare de 15% pentru angajații din Cancelaria premierului
    majorare de aproximativ 20% pentru salariile primarilor
    pensii speciale parlamentari – 11,6 milioane euro
    pensii speciale primari – 0,1% din PIB

SURSĂ: România TV

Salarii majorate pentru a recupera un spor tăiat

Nu vorbim de bani în plus ci de recuperare pierderii unui spor de 15% avut anterior. Așa explică purtătorul de cuvânt al guvernului majorarea salariilor angajaților de la Cancelaria premierului decisă printr-un amendament în Camera Deputaților.

Aspectul a fost reclamat de un deputat USR care a acuzat coaliția de guvernare că a mărit „pe șest” salariile celor care lucrează la Cancelarie cu 15%. Este vorba despre 103 persoane, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, care precizează însă că nu știe dacă majorarea salariilor se aplică tuturor angajaților.

„La momentul în care Cancelaria prim-ministrului s-a desprins din cadrul Secretariatului General al Guvernului, funcționarii din cadrul Cancelariei – prin plecarea lor din cadrul Secretariatului General – au avut de suferit în sensul în care acel spor de 15% pe care îl aveau pentru veniturile lor nu a mai avut suportul legal pe care l-au pierdut. Nu vorbim de bani în plus, ci de recuperarea unei pierderi a veniturilor pe care au înregistrat-o angajații care s-au mutat de la Secretariatul General la Cancelaria premierului”, a explicat Dan Cărbunaru.