Culmea nevaccinării, nici subordonaţii lui Raed Arafat nu s-au imunizat

Raed Arafat a declarat, vineri seară, că rata de vaccinare în rândul personalului IGSU este una mică. Aceasta ajunge la 38-39 la sută, potrivit celor mai recente date.

10 sept. 2021, 22:10
Culmea nevaccinării, nici subordonaţii lui Raed Arafat nu s-au imunizat

Raed Arafat anunţă că rata de vaccinare împotriva coronavirusului la personalul din IGSU este mică,  În schimb, la DSU, unde sunt aproximativ 100 de persoane, rata de vaccinare ajunge la 80 la sută.

Raed Arafat, despre rata de vaccinare în rândul personalului IGSU: 38-39%. E puţin!

Şeful DSU a vorbit despre rata de vaccinare în rândul angajaţilor din sistem şi a explicat.

”Depăşeşte 80% la DSU, dar numărul de personal nu e aşa de mare. Suntem 100 şi ceva de oameni. (…)  Pompierii (…) ultima evaluare era în jur de 38 – 39% cel puţin. E puţin. Şi nu numai la ei, în general avem acest lucru, nu e nimic de ascuns. Discutăm, expicăm”, a declarat Arafat la Digi 24.

Acesta a explicat şi care este motivul pentru care cei de la IGSU nu s-au vaccinat, decât în număr mic.

”Sunt nişte idei care sunt răspândite printre ei, pe care le-au preluat poate de la social media. (…) Nu am cifră separată (pentru SMURD – n.r.). Pe partea medicală, la UPU, la medici procentul de vaccinare este mult mai mare. La asistenţi, din păcate, şi la personalul auxiliar este mai scăzută rata de vaccinare”, a mai precizat şeful DSU.

Citeşte şi Raed Arafat, apel către toţi românii. „Nu e de glumit cu acest virus. Dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru. Poţi masca tot timpul şi te testezi”

Arafat: Astăzi este prima dată, după câteva luni, când carantinăm localităţi

Şeful DSU a declarat că este îngrijorător faptul că în spitale sunt internate cazuri grave cu COVID-19, la tineri.

”Astăzi am fost la aproximativ 5,7 la sută rată de pozitivare. Este îngrijorător că intră cazuri multe pe Terapie Intensivă zilnic. Avem şi tineri. Azi noapte am fost sunat de comandantul pompierilor de la Bistriţa să îmi spună de decesul unui subofiţer de 44 de ani, din păcate nevaccinate. Câteva zile la terapie Intensivă, intubat, după care, din păcate, decedat. Astea sunt situaţii cu care ne confruntăm acuma”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seara.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai precizat că este pentru prima dată, după multe luni, când a semnat un ordin de carantinare pentru mai multe localităţi din judeţul Satu Mare.

”Astăzi este prima dată, după câteva luni, când carantinăm localităţi, am semnat Ordinul de carantinare pentru şase localităţi din judeţul Satu Mare, care e unul dintre judeţele care a depăşit 1,5 la mie rată de incidenţă, dar sunt câteva localităţi limitrofe, nişte localităţi mici careau depăşit şase la mie şi au obţinut un punctaj mare de punctajul INSP şi CJSU, astăzi, cu avizul INSP, la propunerea DSP au propus carantinarea care va intra de mâine în localităţile respective”, a adăugat şeful DSU.

Citeşte şi Raed Arafat: „Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, pot ajunge spitalizaţi sau chiar la Terapie Intensivă”

Arafat a atras atenţia că vaccinarea este soluţia optimă în faţa coronavirusului.

”Nu că aruncăm vina pe oameni, dar, în final, depinde pe noi cum ne protejăm, ştim  că avem cu ce să ne protejăm, nu vrem, din păcate asta e o alegere, că cineva nu vrea să se vaccineze, asta e o alegere de a refuza un mijloc  care poate să împiedice  să ajungi la Terapie Intensivă sau într-o stare gravă. Facem tot posibilul, şi astăzi am avut o şedinţă la Ministerul Sănătăţii, pentru a urmări modul în care creştem numărul paturilor de Terapie Intensivă, deci se face tot posibilul pentru managementul corect al acestui val, dar rămâne soluţia optimă, pentru a reduce numărul cazurilor grave, rămâne vaccinarea”, a declarat Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a emis Ordinul nr.7467/10.09.2021 privind instituirea carantinei zonale pentru comunele Bixad, Călineşti-Oaş, Gherţa-Mică, Turţ, Batarci, Cămărzana şi Târşolţ.

Măsura intră în vigoare începând cu data de 12.09.2021 ora 00,00  (noaptea de sâmbătă spre duminică) pentru o perioadă de 14 zile până în data de 25.09.2021 ora 23,59.

Prefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamás a solicitat responsabilitate din partea cetăţenilor din zona carantinată  şi acţiuni  de informare şi prevenţie, precum  şi măsuri eficiente de punere în aplicare a Ordinului de carantinare.