Raed Arafat, apel către toţi românii. „Nu e de glumit cu acest virus. Dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru. Poţi masca tot timpul şi te testezi”

Dr. Raed Arafat a avertizat că foarte mulţi pacienţi ajung târziu în spital deoarece "nu vin când apar simptomele şi nu se testează când apar simptomele". Din acest motiv, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă românilor să nu meargă la serviciu dacă au simptome de COVID-19.

09 sept. 2021, 15:27
Raed Arafat, apel către toţi românii. „Nu e de glumit cu acest virus. Dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru. Poţi masca tot timpul şi te testezi”

Raed Arafat a precizat în unităţile de primiri urgenţe „în perioada 1-8 septembrie, s-au prezentat 3.154 de pacienţi care au avut probleme de suspiciune de a fi COVID pozitiv. 735 dintre ei au fost confirmaţi a fi COVID pozitiv”.

„Mai mulţi pacienţi ajung târziu. Nu vin când apar simptomele şi nu se testează când apar simptomele. În unele UPU după ce s-a făcut anamneză cu pacienţi pozitivi, s-a aflat că pacienţii care ştiau că sunt simptomatici de câteva zile şi nu s-au testat au mers la locul de muncă, fiind simptomatici.  Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei.

Apelul nostru că este populaţie este dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru. Poţi masca tot timpul şi te testezi. Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare. Dacă e nevoie, ajungi să fii consultat.

Aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol”, a declarat Raed Arafat.

Citeşte şi: Starea de alertă, prelungită din nou. Ce noi restricţii se impun pentru nevaccinaţi 

Raed Arafat: „Au fost pacienţi care atunci când au fost anuntaţi că sunt pozitivi au refuzat tratamentul şi au dispărut”

„Nu e de glumit cu acest virus. Cine poate fi pozitiv şi are simptome, să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul de familie.

E rugămintea noastră către toţi ca să nu ne confruntăm cu situaţii similare cu cele cu care s-au confruntat colegii niştri în UPU.

Au fost situaţii de pacienţi care atunci când au fost anuntaţi că sunt pozitivi au refuzat tratamentul şi au dispărut din UPU înainte să-i vadă cineva. Nu asta e atitudinea!”, a mai precizat Arafat.

Raed Arafat a cerut suplimentarea numărului de paturi ATI pentru bolnavii COVID

„Există 848 de paturi ATI COVID la nivel naţional care sunt disponibile. Atenţie, dintre care 523 deja sunt ocupate!

102 din aceste paturi sunt în Bucureşti. În ultima perioadă, inclusiv astăzi au avut loc discuţii cu colegii de la MS şi se lucrează cu mai multe spitale la creşterea capacităţii de paturi ATI.

Ministerul Apărării ne-a confirmat că de mâine Spitalul Ana Aslan ROL 2 va relua activitatea de Terapie Intensivă şi de mâine după masă vom avea acces la încă 12 paturi ATI, urmând să crească la 23 într-o scurtă perioadă.

Mai avem mai multe locaţii unde urmează să crească numărul de paturi ATI în următoarele zile prin detaşare de personal şi de echipamente medicale. Vorbim de Institutul Matei Balş, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul Marius Nasta unde urmează să fie reinstalată unitatea mobilă de terapie intensivă care va fi utilizată ca ultim resort prin detaşare de personal”, a mai precizat şeful DSU.

Citeşte şi: Florin Cîţu, replică pentru USR PLUS pe tema vaccinării: „Nu trebuie să căutăm vinovaţi. Mi se pare hilar să spui că această campanie de vaccinare este a premierului”