Cum să alegi cel mai gustos pepene. Ponturi direct de la cei mai mari cultivatori

Pepenele gustos și dulce - o misiune dificilă? Câteva sfaturi de la cultivatori te ajută să faci alegerea potrivită.

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 07:13
Cum să alegi cel mai gustos pepene. Ponturi direct de la cei mai mari cultivatori

De la tarabele comercianților din piață, la raionul de legume-fructe supermarketuri și chiar la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, tentația de a cumpăra un pepene este destul de mare. Cum un drum până la Dăbuleni, acest Mecca al cucurbitaceelor din România, nu este mereu la îndemână, câțiva cultivatori vin în ajutor pentru rezolvarea acestei misiuni dificile.  

Cum alegi cel mai bun pepene?

Probabil vi s-a întâmplat de câteva ori să ajungeți acasă cu ceea ce credeați că a o să fie o gustare zemoasă și dulce, iar în loc de asta ați avut parte de o cruntă dezamăgire cu gust de castravete. Trebuie avut în vedere faptul că nu mereu mare înseamnă și bun, așa că trebuie avute în vedere câteva criterii înainte de a cumpăra pepenele potrivit. Ion Maneangă, cultivator, vine cu câteva sfaturi în acest sens. În primul rând, greutatea este un bun indicator. Mărimea este mai puțin relevantă, chiar dacă este mic, pepenele trebuie să fie greu. Puteți încerca să ridicați mai mulți pepeni pentru a vedea diferența. 

Cum alegem un pepene copt, dulce şi fără chimicale. 10 metode care nu dau greş

„Un alt aspect important este punctul galben. Punctul de coacere se află în partea opusă cozii şi trebuie să fie neapărat galben. Dacă este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt”, dezvăluie Ion Maneangă pentru adevărul.ro

După ce îl alegeți în funcție de greutate și verificați punctul de coacere, bătaia cu degetul în coajă este următorul pas. Tebuie să se audă un sunet gol, altfel pepenele nu este copt. Codița pepenelui trebuie să fie verde, dacă este galbenă și uscată înseamnă că pepenele a fost cules demult și riscați să cumpărați un pepene sec și fără aromă. Aspectul estetic este și el relevant, un pepene deformat sau turtit la capăt nu este alegerea pe care vreți s-o faceți, el trebuie să fie simetric, oval sau rotund, iar coaja trebuie să fie lucioasă, un indiciu că pepenele a ajuns la maturitate.