Cultura de grâu a luat foc din senin sâmbătă, pe raza localității Topolovățu Mare, județul Timiș, iar flăcările au distrus două hectare de vegetație uscată și unul de grâu.
„În urma cercetărilor, la locul incendiului a fost găsită o rachetă antigrindină. Cauza probabilă a incendiului – efectul termic a unor substanțe incendiare aprinse.”, a declarat Elena Megherea, purtător de cuvânt ISU Timiș.
Localnicii spun că motivul incendiulu ar fi fost declanșat chiar de o rachetă angrindină găsită pe câmp. În ciuda acestor dovezi, reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Timiș spun că vina nu le aparține.
„Toate informațiile au fost date catre ISU, documentele cerute către ISU Timiș. Urmează să se dovedească că nu e de la racheta anti-grindină acel incendiu.”, a declarat Cristian Rățoi, reprezentant UCCGT.
Pompierii continuă cercetările pentru a afla de la ce a pornit focul, relatează Digi 24.
„Avem o primăvară capricioasă, cu o lună martie cu alternanţe de perioade foarte călduroase, urmate de zile mai reci şi umede. La acest moment, din punct de vedere agrometeorologic, stăm mai bine în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol, faţă de perioada similară a anului anterior. Până în prezent, avem o cantitate medie, de la 1 septembrie, de 354,1 litri/mp, faţă de 236,1 litri/mp. Cel puţin pentru zonele din jumătatea sudică şi sud-estică a ţării, acolo unde seceta în anul agricol anterior a fost una extremă, situaţia este acum foarte mult îmbunătăţită”, a spus Elena Mateescu, directorul general al ANM.
Din punct de vedere meteorologic, şeful ANM a subliniat că regimul termic va rămâne rece până vineri, iar după acest interval maximele vor ajunge şi la 15 – 16 grade, inclusiv în regiunile extra-carpatice. „Până vineri, contăm pe o vreme mai rece decât în mod obişnuit, cu valori de temperatură la nivelul maximelor ce nu vor depăşi 8 – 9 grade Celsius. De asemenea, vor fi nopţi şi dimineţi cu valori de temperatură preponderent negative. Din punct de vedere termic, sfârşitul de săptămână aduce temperaturi în creştere de la o zi la alta, cu maxime care pot depăşi 15 – 16 grade Celsius şi în regiunile extra-carpatice„, a mai spus directorul general al ANM.