Culturile agricole din judeţul Cluj, afectate în proporţie de 50 şi 100 % din cauza secetei

Culturile agricole din judeţul Cluj sunt afectate în proporţie de 50 şi 100 la sută din cauza secetei, cea mai gravă situaţie fiind înregistrată la sfecla de zahăr, unde recolta de pe cele o mie de hectare este compromisă în totalitate.

RomaniaTV.net
26 iul. 2012, 12:24
Culturile agricole din judeţul Cluj, afectate în proporţie de 50 şi 100 % din cauza secetei

Iuliu Suătean, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Dezvoltare Rurală Cluj, a declarat, joi, că se preconizează pierderi de peste 30 la sută la hectar la porumb pe suprafeţele calamitate.

„Pe zi ce trece se agravează situaţia din cauza secetei şi a lipsei de precipitaţii. La nivelul judeţului Cluj, peste 50 la sută din suprafaţa cultivată cu porumb – 25.000 de hectare -, este afectată, dar sunt şi suprafeţe afectate sută la sută. Preconizăm pierderi de peste 30 la sută la hectar la porumb pe aceste suprafeţe. La floarea-soarelui, peste 80 la sută din suprafaţa cultivată este afectată, iar la sfeclă de zahăr, întreaga suprafaţă de o mie de hectare este afectată. Avem şi patru mii de hectare cu legume afectate, dar şi cele peste 200.000 de hectare de pajişti naturale din judeţ, fâneţe şi păşuni. Animalele, în speciale vitele, resimt lipsa de apă prin cantitatea de lapte pe care o dau”, a spus Suătean.

Potrivit acestuia, din cauza secetei şi a terenului uscat, nu se pot efectua nici lucrări mecanice pentru arături.

Suătean a adăugat că cele mai afectate sunt suprafeţele de teren din zona Turda – Câmpia Turzii, în special în comunele Luna sau Călăraşi.

Primarul comunei Călăraşi, Vasile Racolţa, a declarat, joi, că situaţia „este grea” din cauza secetei, agricultorii din zonă aşteptând un sprijin din partea Guvernului.

„Situaţia e grea, suprafeţele cu porumb sunt afectate în proporţie de 50 – 70 la sută. La grâu estimăm o producţie medie la hectar de 3.500 de kilograme, faţă de 5.500 kilograme cât a fost anul trecut. Pajiştile sunt arse, sunt probleme cu hrana animalelor. Oamenii speră să primească un sprijin din partea Guvernului”, a spus Racolţa.

La rândul său, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj, Iuliu Duma, a declarat că seceta afectează şi zootehnia din judeţ, existând riscul ca fermierii să treacă la sacrificarea unor animale în condiţiile în care acestea nu mai au unde păşuna.

„Am primit semnale că ar putea avea loc sacrificări de animale, în special vite, pentru că acestea nu mai au unde păşuna. Alt risc este scăderea producţiei de lapte. De asemenea, unii crescători de oi s-ar putea orienta spre exportul animalelor pentru că nu mai au cu le hrăni”, a declarat Duma.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească „acea compensare de 80%” din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.