Cum a ajuns nora lui Petre Daea care este dansatoare să lucreze la APIA. Ministrul Agriculturii: „Această fragă de fată a pus și mintea la contribuție. A absolvit cu media 10”

Nora lui Petre Daea, pe numele ei Antonia Luchian, este o fostă dansatoare, care ocupă acum funcția de consilier în cadrul APIA. Iată cum explică Petre Daea această situație și care este motivul pentru care nu cosideră că ar putea fi vorba despre un conflict de interese.

11 mai 2023, 16:42
Cum a ajuns nora lui Petre Daea care este dansatoare să lucreze la APIA. Ministrul Agriculturii: „Această fragă de fată a pus și mintea la contribuție. A absolvit cu media 10”

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a venit cu justificări cu privire la felul în care toți membrii familiei sale au ajuns să fie angajați în instituții aflate în subordinea sa. Acesta a motivat spunând că „este o pasiune pentru agricultură în familie”. Mai mult de atât, despre nora, care lucrează pentru APIA, unde soția lui Petre Daea este șefa Resurselor Umane, acesta a afirmat că este „o fragă de fată”.

Citește și: Agresorii lui Ludovic Orban și Csoma Botond, identificați și sancționați. 45 de amenzi pentru participanții la mitingul AUR

Antonia Luchian este nora lui Petre Daea și este de profesie dansatoare. Recent, aceasta a fost angajată la APIA, unde soția ministrului ocupă funcția de șefă a Resurselor Umane. Antonia Luchian a început lucrul la APIA în anul 2020, ocupând funcția de consilier. Înainte de acest loc de muncă, nora ministrului avea propia sa firmă de cursuri de dans și de dansatori pentru evenimente. În perioada în care aceasta a fost angajată, Petre Daea nu deținea portofoliul MADR, însă soția sa era șefă la APIA pe departamentul de Resurse Umane.

Este important să amintim faptul că în precedentul mandat de ministrul al Agriculturii al lui Petre Daea au fost angajați în două instituții subordonate MADR fiica și ginerele său. Fata acestuia a început să lucreze pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar ginerele acestuia s-a angajat la Agenția Națională pentru Zootehnie. În cazul Antoniei Luchian, aceasta a câștigat postul în urma unui concurs. La concursul respectiv s-a prezentat doar ea. Iată ce a declarat ministrul pe acest subiect.

„Haideți să discutăm cu calmul necesar și înțelepciunea cuvenită. Tinerețea trece și prin experiența asta a momentului în care o copilă de 7 ani făcea și ea gimnastică și apoi a performat prin activitatea asta atât intern cât și internațional. Această fragă de fată a pus și mintea la contribuție pentru că este absolventă de ASE și dacă ați vedea, eu am pe telefon pentru că m-am gândit că mă întreabă lumea, și a absolvit-o cu media 10. Și liceul l-a terminat tot cu media 10. Și pregătindu-se în vedere exercitării unei meserii, și-anume științe economice, iată că a avut și ea posibilitatea să participe la un concurs. E opțiunea unui copil care are și ea dreptul să se ducă acolo unde libertatea constituțională îi dă posibilitatea să și aleagă drumul acesta. Întâmplător sau nu, socrul domniei sale, care sunt eu, nu avea nicio legătură cu APIA pentru că în 2020 Petre Daea nu avea nicio legătură.”, a declarat ministrul Agriculturii pentru DigiFM.

Cum a ajuns fiica lui Petre Daea să lucreze la AFIR: „Este o pasiune pentru agricultură în familie”

Acesta a fost întrebat dacă această angajare a fost în vreun fel influențată de faptul că soția sa ocupă funcția de șefă a Resurselor Umane.

„Da, soția mea care este acolo din 2010, dublu licențiată, are această misiune de a răspunde de resursele umane. Nici soția mea, nimeni altcineva, nu are cum să interzică cuiva, fie ea și nora ei, să se prezinte la un examen și dacă ia examenul cu nota pe care a luat-o, n-are nicio relevanță.”, a explicat Petre Daea.

Întrebat fiind dacă nu consideră că ar putea exista un conflict de interese, acesta a replicat: „Nu există niciun conflict de interese. Este un copil ca oricare altul. Nu are nicio legătură de sânge cu mine, cu soția, doar legătură cu profesia.”

În acest context, moderatorul emisiunii i-a cerut ministrului să justifice angajarea fiicei sale la AFIR.

„Este o pasiune pentru agricultură în familie. Se moștenește dorința de a face pentru agricultura țării ce trebuie. Și vorbiți cu cineva care are facultatea la zi, nu pe la o stație de metrou, și așa și fata mea, și sunt mândru că am asemenea copii. (Întrebare: Dar pe la privat? Nu sunt locuri de muncă?) Sigur că există și e opțiunea fiecăruia să ia aceast drum.”, a declarat Petre Daea.

Citește și: Schimbare radicală a protocolului PSD-PNL. Marcel Ciolacu: „Am ajuns la o concluzie cu premierul, să încercăm să creionăm viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi”