Cum a ajuns Oradea să aibă cel mai mic tarif nesubvenționat la încălzire din țară

Sărăcirea românilor va continua într-un ritm accelerat și în 2023, avertizează economiștii. Implicit, tarifele la energie vor continua tendința, susțin specialiștii de la Asociația Energia Inteligentă. Unii cetățeni sunt mai „acoperiți" decât alții. În Oradea de exemplu, evoluția prețurilor nu se anunță atât de îngrijorătoare. 

26 ian. 2023, 15:58
Cum a ajuns Oradea să aibă cel mai mic tarif nesubvenționat la încălzire din țară

Oradea este orașul din România cu cele mai mici prețuri nesubvenționate la încălzirea în sistem centralizat, datorită numărului mare de consumatori racordați la sistemul de termoficare.

75% dintre cetățeni sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare. Acesta este „Secretul de la Oradea„, orașul condus de către Ilie Bolojan în trei mandate, menținat în presa locală.

„În situaţia în care nu ar exista subvenţii la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preţ la energie pentru încălzire.

În situaţia în care acest sistem se va dezvolta prin creşterea numărului de consumatori şi a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă preţuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu preţuri mai mari”, se menţionează într-un comunicat transmis miercuri de Asociația Energia Inteligentă.

 

Orașele cu cei mai mulți cetățeni racordați la încălzirea centralizată. Dacă nu ar fi acordate subvenții, Oradea ar avea cele mai mici prețuri la căldură din România

 

Din punctul de vedere al procentajului din populație racordat la sistemul centralizat, după Oradea – 75%, urmează București – 61%, Tulcea – 51%, Ploiești – 50%, Craiova și Timișoara – 38%, Constanța – 36%, Arad – 34%, Suceava – 28%, Botoșani – 20%, Bacău – 16%, Cluj – 15%, Brașov – 4%.

Cel mai ieftin tarif/gigacalorie din țară, la Oradea, este de 441 de lei, urmat de Suceava – 537 lei, Ploiești – 635 lei, Botoșani – 656 lei, Brașov – 666 lei, Craiova – 702 lei, Cluj – 759 lei, Timișoara – 873 lei, Tulcea – 945 lei, București – 963 lei, Arad – 1020, Constanța – 1.099, Bacău – 1.133.

Cea mai mare subvenție procentuală este de 83%, urmată de Ploiești – 69%, Arad, 66%. În Oradea, subvenția este de doar 15%.

 

Ilie Bolojan, președintele CJ Oradea, lăudat de Victor Ponta

 

Ilie Bolojan a fost primar la Oradea, iar acum se află în fruntea Consiliului Județean. Celebrul politician este membru PNL, care nu ar fi în relații prea bune cu Klaus Iohannis. De-a lungul timpului, Bolojan a primit aprecieri din tabăra USR, dar și din partea fostului premier Victor Ponta.

„Am auzit că Maia Sandu a fost la Oradea la, repet, cel mai bun penelist, care este în acest moment și care e în relații rele cu Iohannis și că unii se gândesc la scenarii. Că dacă nu mai avem nemți în România, să o aducem pe Maia Sandu din Moldova.

Domnul Bolojan, alături de Boc, e singurul liberal care înseamnă ceva la popor și care are niște realizări în spate. (…) Să fie candidat în tandem. O să fie foarte interesant dacă la anul președinții vor candida în tandem cu premierul. Tandem, în Moldova și în România. (…) Eu, pe Maia Sandu, n-aș vota-o președintă a României. Sunt eu pricinos eu așa. Dar l-aș vota pe Bolojan premier”, a declarat Victor Ponta într-un interviu pentru EVZ.