Cum a ajuns România de pe primele locuri în topul ţărilor UE la campania de vaccinare la coada clasamentului

România a avut un start bun al vaccinării, clasându-se pe primele locuri în topul ţărilor UE la campania de vaccinare. În doar câteva luni, însă, ţara noastră a reuşit "performanţa" de a ajunge la coada clasamentului.

10 iun. 2021, 09:01
Cum a ajuns România de pe primele locuri în topul ţărilor UE la campania de vaccinare la coada clasamentului

Campania de vaccinare din România a fost subiectul unei analize Euronews, care a determinat cauzele căderii României în acest clasament. Este vorba despre lipsa infrastructurii și a personalului medical în sate, despre neîncrederea în autorități, despre dezinformare și teama de eventuale efecte secundare. Până acum a vaccinat circa un sfert din populația eligibilă (4,4 milioane), mai slab stând doar Bulgaria între țările UE.

Dacă la debutul campaniei dozele de vaccin erau insuficiente, s-a ajuns la situaţia în care, în prezent, autorităţile au decis să le vândă. Pfizer, Moderna și AstraZeneca au valabilitate jumătate de an, în condiţiile în care, săptămânal, ajuns peste un milion de doze. Doar Johnson Johnson poate fi păstrat pentru o perioadă de maximum 2 ani.

Citeste si Țara care a decis ca vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie pentru toți angajații

Campania de vaccinare din România nu mai are succes. Experţii spun care sunt motivele

Sorin Ioniță, analist politic pentru Expert Forum, a declarat, pentru biziday.ro, că ”balanța s-a înclinat în momentul în care vaccinul a devenit disponibil pentru întreaga populație, în aprilie. Până atunci, oamenii se întreceau să se programeze în platformă și parcurgeau distanțe foarte mari față de casă pentru a primi vaccinul. După ce am atins 20% acoperire vaccinală, parcă totul s-a oprit”.

Cătălin Stoica, profesor de sociologie la Universitatea din București, precizează, pentru aceeaşi sursă, că o altă cauză ar fi platforma de programare, ”o soluție mult prea tehnică pentru o populație majoritar rurală, îmbătrânită”.

Până în prezent au fost administrate peste opt milioane de doze de vaccin, la o populație de 19 milioane de locuitori. Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, în decurs de 24 de ore, a scăzut drastic în ultimele săptămâni, ajungând până la 17 mii de persoane pe zi.

Citeste si Recompensă pentru vaccinare: jointuri, băuturi alcoolice şi credite de finanţare pentru companiile care oferă zile libere