Cum a grăbit soţia preşedintelui Robert Mugabe la prăbuşirea regimului soţului ei

Grace Mugabe, soţia fostului preşedinte din Zimbabwe, Robert Mugabe, s-a declarat a fi fost norocoasă când s-a căsătorit cu el. Dar imediat după aceea, cu mult mai tânăra lui soţie a afişat fără sfială o sete nemaipomenită pentru putere, fapt care s-a materializat acum prin prăbuşirea regimului Mugabe.

21 nov. 2017, 21:45

Fostă secretară a preşedintelui Robert Mugabe, Grace, în vârstă de 52 de ani, a fost mult timp considerată a fi o femeie frivolă, fără pic de înteres pentru politică. În anii recenţi, când sănătatea soţului ei s-a şubrezit, Grace s-a impus în primele cercuri ale puterii, intenţionând să prelungească „dinastia” Mugabe succedându-i soţului ei.

„Eram foarte tânără când am început să trăiesc împreună cu preşedintele Mugabe. Dar el a avut răbdare cu mine şi a făcut din mine femeia care sunt astăzi”, s-a confesat fosta Primă Doamnă din Zimbabwe”, declara ea într-un interviu, în anul 2012.

Tata-mare şi Lady Gaga

A fi o Mugabe nu este neapărat şi suficient pentru a ajunge în instanţele supreme. „A fi preşedinte este ceva ce nu se transmite pe cale sexuală”, scria deunăzi pe o pancartă, sâmbătă, în timpul manifestaţiilor istorice organizate pentru alungarea de la putere a „Bunicului” şi a lui „Lady Gaga”.

Din contră, „ambiţia ei a făcut-o să piardă”, afirmă expertul Shadrack Gutto de la Universitatea Africii de Sud, care a mai spus că Grace „nu a reuşit decât să accelereze prăbuşirea regimului soţului ei”.

Citeşte şi Statele Unite salută demisia ISTORICĂ a preşedintelui african Robert Mugabe şi cer alegeri libere în Zimbabwe

În timpul recentelor evenimente, toţi susţinătorii lui Mugabe l-au părăsit rând pe rând. Miercuri, partidul său, Zanu-PF, a declanşat procedura de destituire a preşedintelui, invocând faptul că „a autorizat-o pe soţia lui să abuzeze de resursele statului”, potrivit 7sur7.be.

Lovitura de „graţie”

Toate acestea au constituit cu adevărat „lovitura de Graţie” pentru Mugabe care, după 37 de ani de „domnie” în Zimbabwe, şi-a semnat demisia. 

Grace Mugabe, extrem de nepopulară pentru zimbabweni, era comparată mereu cu prima soţie a lui Mugabe, respectabila Sally Hayfron Mugabe – fostă militantă a luptei împotriva regimului „alb”, educată şi foarte implicată în sfera socială.

Pe atunci, Grace, tânăra secretară dactilografă de la Preşedinţie a început relaţia sa cu liderul de necontestat din Zimbabwe, cu 41 de ani mai în vârstă decât ea, în 1987, în perioada în care Sally lupta cu cancerul care avea să o doboare după câţiva ani. Dar legătura clandestină a lui Mugabe cu Grace nu a fost făcută publică decât după moartea lui Sally, în 1992.