Statele Unite salută demisia ISTORICĂ a preşedintelui african Robert Mugabe şi cer alegeri libere în Zimbabwe

SUA au salutat marți demisia președintelui statului Zimbabwe, Robert Mugabe, pe care au numit-o un eveniment 'istoric', și au cerut organizarea de alegeri libere și corecte în țara africană, transmit Reuters.  

21 nov. 2017, 19:38
Statele Unite salută demisia ISTORICĂ a preşedintelui african Robert Mugabe şi cer alegeri libere în Zimbabwe

”Această seară marchează un moment istoric pentru Zimbabwe. Îi felicităm pe toți zimbabweenii care și-au ridicat vocea și au declarat pașnic și clar că momentul schimbării a trecut deja. Zimbabwe are ocazia de a-și stabili un nou drum. Pe parcursul acestui proces, SUA cer respectarea strictă a statului de drept și a practicilor democratice”, relevă o declarație a ambasadei SUA la Harare.

Robert Mugabe și-a dat marți demisia din postul de președinte al statului Zimbabwe, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare., potrivit Agerpres.

Citeşte şi Preşedintele Robert Mugabe renunţă la putere. El şi-a anunţat, marţi, demisia din funcţia de preşedinte UPDATE

Erou al independenței statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reușind să rămână președinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care țara sa trece de mulți ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunțul demisiei sale a fost primit marți cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reținut la domiciliu, iar duminică el și soția sa, Grace, au fost excluși din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formațiuni și un ultimatum să demisioneze până luni din funcția de președinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.