Cum a murit, de fapt, regina Marii Britanii. Ultimele clipe din viața suveranei care știa că i se apropie sfârșitul

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Suverana avea mai multe probleme de sănătate, însă și-a petrecut ultimele clipe din viață alături de familie, având o trecere în neființă ușoară, fără dureri.

15 ian. 2024, 18:51
Cum a murit, de fapt, regina Marii Britanii. Ultimele clipe din viața suveranei care știa că i se apropie sfârșitul
Cum a murit, de fapt, regina Marii Britanii. Ultimele clipe din viața suveranei care știa că i se apropie sfârșitul

Regina Elisabeta a II-a știa că sfârșitul îi este aproape, astfel că și-a dorit ca ultimele clipe să le petreacă împreună cu cei dragi. Suverana Marii Britanii și-a dat ultima suflare pe 8 septembrie 2022.

Citește și: Misticismul în familia regală: de ce numerele „doi” și „nouă” erau considerate fatale pentru regina Elisabeta a II-a

Cum a murit, de fapt, regina Marii Britanii

Monarhul suferea de mai multe afecțiuni medicale, dar „n-a simțit nicio durere” în ultimele ei momente, după cum relatează Mirror. Regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie 2022, iar membrii seniori ai personalului său au înregistrat momentele premergătoare și ulterioare decesului reginei Elisabeta a II-a.

Cartea „Charles III: New King, New Court: The Inside Story” sugerează că regina era hotărâtă să fie înconjurată de familia ei și să își facă amintiri în ultimul ei an de viață, în special cu membrii mai tineri ai familiei regale.

„Ajunsese să-și dea seama că prognosticul medical însemna că nu o va imita pe mama ei și nu va ajunge la 100 de ani, așa că fusese hotărâtă să profite la maximum de acel (ultim) an. S-a asigurat că toată familia a fost cu ea în timpul verii, astfel încât cei mici, în special, să rămână mereu cu amintiri plăcute despre ea”, a spus autorul Robert Hardman în carte.

O notă redactată de secretarul ei particular, Sir Edward Young, a confirmat că regina s-a „strecurat” la Balmoral, documentul fiind acum plasat în Arhivele Regale. Cauza exactă a morții reginei, potrivit unui prieten apropiat al familiei, nu va fi cunoscută niciodată, deoarece aceasta suferea de mai multe afecțiuni în 2022. Sir Edward a consemnat însă moartea reginei, iar acum documentul se află în arhivele familiei regale.

„Foarte liniștită. În somnul ei. A alunecat. Bătrânețe. Nu ar fi fost conștientă de nimic. Nicio durere”, este nota făcută de Sir Edward la moartea suveranei.

În aceeași carte se spune că lacheul a deschis o cutie roșie de documente, pe patul de moarte al reginei, și a găsit două scrisori. Una ar fi fost adresată regelui Charles, moștenitorul coroanei, iar cealaltă ar fi fost pentru Sir Edward. Se spune că regele Charles și regina Camilla au petrecut o oră cu regretata regină în timp ce aceastase afla pe patul de moarte, iar prințesa Anne și confidenta Angela Kelly au făcut cu rândul la căpătâiul suveranei. De asemenea, Prințul William și Prințul Harry au fost chemați de urgență în Scoția pentru a-și putea lua rămas bun de la regină.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat la vârsta de 96 de ani, la Palatul Balmoral din Scoţia, reşedinţa ei de vară favorită, pe 8 septembrie 2022.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a călătorea mereu cu o pungă cu propriul sânge. Regula bizară respectată de toți membrii Familiei Regale