Deputatul USR Stelian Ion, acuzat că şi-a inventat un handicap pentru a obţine o garsonieră de la ANL

Acuzatii grave la adresa deputatului USR Stelian Ion. Publicatia Newsweek scrie că politicianul a declarat în fals că are un handicap grav care necesită însoțitor, totul pentru a obtine ilegal o garsonieră de la ANL. În replică, deputatul care candidează la Primăria Constanta sustine că totul ar fi un atac de campanie comandat de adversarii politici. 

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 12:33
Deputatul USR Stelian Ion, acuzat că şi-a inventat un handicap pentru a obţine o garsonieră de la ANL

Jurnalistii de la Newsweek scriu că în urmă 16 ani, Stelian Ion si-a crescut în mod fraudulos punctajul pentru a obtine o garsonieră ANL. La acea vreme actualul deputat USR era un tânăr avocat care lucra pentru fostul primar PSD al Constantei, Radu Mazăre. Newsweek scrie că pentru a obtine garsoniera ANL, Stelian Ion a declarat în fals că are un handicap grav care necesită însoțitor. Mai mult, actualul deputat si-ar fi declarat doar parțial veniturile si ar fi declarat în fals că lucra la o instituție publică, deși era avocat.

Newsweek a prezentat documentele din dosarul pe care Stelian Ion l-a depus în anul 2004 la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța, instituția responsabilă cu evaluarea solicitanților de locuințe ANL.

1. deși era tolerat în spațiu în apartamentul părinților, a încheiat peste noapte un contract de închiriere cu tatăl său contra sumei de 100.000 de lei vechi (10 lei noi) lunar;

2. a declarat în fals că are un handicap grav care necesită însoțitor, deși era contrazis chiar de actele medicale pe care el însuși le-a depus la dosar;

3. a declarat numai parțial venituri și nici măcar cele declarate nu se încadrau la punctajul obținut;

4. a declarat în fals că lucra la o instituție publică, deși era avocat. În total, Stelian Ion și-a crescut fraudulos punctajul cu cel puțin 27 de puncte (din rezultatul final de 81).  

PRIMA NEREGULĂ: CONTRACTUL DE CHIRIE CU PROPRIUL TATĂ

În documentul intitulat “Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj” se menționează că Stelian Ion este “CHIRIAȘ” în Constanța. Ceea ce, într-adevăr, era, dar numai din data de 14 aprilie 2005, când a încheiat un contract de închiriere cu propriul tată.

În mod ciudat, însă, cererea pentru o locuință ANL fusese depusă de Stelian Ion la RAEDPP pe 1 martie 2004, cu 13 luni înainte ca acesta să semneze un contract de chirie cu tatăl său. Data depunerii cererii de către actualul deputat USR apare în Hotărârea Consiliului Local Constanța 217 din 25 mai 2005, prin care s-a aprobat lista definitivă cu apartamentele ANL.

Culmea, această Hotărâre de Consiliu Local apare publicată chiar pe site-ul USR, care are o secțiune dedicată Hotărârilor de Consiliu Local. Din anexa HCL 217 se poate vedea că familii de trei și chiar patru persoane au avut același punctaj ca Stelian Ion, care a depus singur.  

Diferența între “tolerat în spațiu” și “chiriaș”

Cum de știa Stelian Ion cu mai bine de 13 luni înainte, când a depus cererea la RAEDPP, că o să semneze un contract de închiriere cu tatăl său? Cel mai probabil, nu știa, acesta fiind și motivul pentru care, inițial, a bifat în cerere că este “TOLERAT ÎN SPAȚIU”, nu “CHIRIAȘ”.

Ce l-a făcut, totuși, pe Stelian Ion să se răzgândescă și să aleagă să fie “chiriaș” și nu “tolerat în spațiu”?

Răspunsul este simplu: punctele în plus.   

Suprafața închiriată – 7,5 metri pătrați

De ce este așa de importantă această suprafață? Conform cererii care trebuia completată pentru o locuință ANL, această suprafață se punctează între 0 (în cazul unei suprafețe mai mari de 18 mp) și 10 puncte (în cazul unei suprafețe mai mici de 8 mp). Ei bine, în contractul dintre Stelian Ion și tatăl său, suprafața închiriată actualului deputat USR a fost stabilită la fix… 7,5 mp. Adică sub 8 mp.

 

În paranteză fie spus, domiciliul actualului parlamentar USR era, oricum, la adresa apartamentului deținut de părinții săi, după cum o arată și cartea acestuia de identitate încă din anul 2000.  

A DOUA NEREGULĂ: UN HANDICAP GRAV INVENTAT

Poate cea mai evidentă minciună din cazul lui Stelian Ion este cea de la punctul 3 din cerere, “STAREA DE SĂNĂTATE ACTUALĂ”.

Subpunctul 3.1. – “Sănătos” – aducea 0 puncte.

Subpunctul 3.2. – “Boala de care suferă solicitantul, un alt membru al familiei sau aflat în întreținerea acestuia, care necesită însoțitor sau o cameră în plus” – aducea 10 puncte.

Tânărul avocat a ales varianta a doua. Așadar, a declarat că suferea de o boală “care necesită însoțitor sau o cameră în plus”.

Care era acea boală? Pentru a-și susține punctajul bifat, Stelian Ion a depus două documente la dosar: o rețetă din 1997 și un bilet de externare de la Spitalul Militar Constanța din 2002.  

Conform rețetei din 1997, diagnosticul era “Astm br. (bronșic – n.r.) alergic”. iar tratamentul recomandat de medic era “Alergim A XV”. Acesta este un medicament “utilizat în tratamentul alergiilor determinate de acarianul Dermatophagoides pteronyssinus.

 

Inapt militar cu un diagnostic neclar

Biletul de externare de la Spitalul Militar este ceva mai complex. Conform acestuia, diagnosticul la internare (7 mai 2002) era “astm bronșic” iar la externare (10 mai 2002) era “Pahipleurită stg postpleurezie de etiologie probabil bacilară. Disfuncție ventilatorie restrictivă medie cu (…) Vmax (…) 55% (…)”.

Rezultatul: “Clasat inapt serv. milit.”.

 

Deputatul USR a răspuns pe Facebook acestor acuzatii. Stelian Ion sustine că totul este un atac de campanie pus la ale de adversarii din PSD si PNL. Politicianul spune că nu a declarat nicăieri că ar avea un handicap grav, ci a depus acte din care dovedeau că are probleme pulmonare cronice din cauza unui TBC pe care l-a avut la 4 ani si în urma căruia a rămas cu probleme severe.