Metoda e simplă: escrocii contactează direct persoanele care publică cereri de cazare, trimit oferte aparent credibile, contracte și solicită plata unui avans, după care dispar fără urmă.
Este și cazul Andrei, o femeie din Constanța care planifica o vacanță cu familia în insula grecească Thassos. După ce a postat pe un grup cu turiști români care călătoresc în Grecia, a fost contactată de o presupusă gazdă ce i-a oferit toate detaliile necesare rezervării. La scurt timp după ce a plătit avansul, a realizat că a fost păcălită.
„Am fost contactată în particular de către o doamnă care îmi oferea cazare, toate detaliile păreau foarte reale. Am mers pe încredere, mi-a dat număr de telefon, mi-a dat un cont, un contract semnat, dar a fost într-adevăr o condiție, să plătesc un avans pentru două zile, în valoare de 1920 de lei. Mi s-a spus de asemenea cu o săptămână înainte să o contactez ca totul să rămână stabilit, am făcut acest lucru, în momentul în care am făcut, nu am mai reușit să dau de ea”, a declarat Andra Avram, păgubită în urma acestei escrocherii, pentru Observator.
După ce a postat experiența pe același grup, a aflat că nu este singura victimă. „O familie mi-a povestit că a ajuns în toiul nopții la cazare și s-au trezit că nu este ceea ce plătiseră de fapt. Era cazarea dar, de fapt nu făcuseră rezervare la persoana respectivă”, a mai povestit Andra.
Administratorii grupurilor online spun că înșelătoria nu pornește de la postările publice, ci de la mesajele private trimise de escroci către utilizatori.
Citește și: Băuturi de evitat pe timpul verii. Ce să bei ca să nu te deshidratezi
„Pe comunitățile noastre nu există posibilitatea ca o cazare falsă să apară. În momentul în care se postează o cerere de cazare, hoțul contactează prin mesaj privat turistul respectiv care își caută cazare și îi cere un avans, acesta pică în capcană”, a explicat Dan Drăgan, administratorul unuia dintre cele mai mari grupuri de turiști români care călătoresc în Grecia.
Poliția Română avertizează că metodele infractorilor sunt tot mai sofisticate și că simpla relatare a cazului pe rețelele sociale nu este suficientă.
„Important este ca oamenii să sesizeze și poliția pentru că nu este suficient să ne plângem pe Facebook sau pe alte rețele de socializare cu privire la faptul că am luat o țeapă”, a declarat Sorin Stănică, șeful Biroului de Prevenire din cadrul IGPR.
Riscurile nu se opresc doar la rezervările false. Mulți turiști sunt păcăliți și de site-uri false de viniete, în special când tranzitează Bulgaria. Aceste site-uri copiază aspectul celor oficiale, dar percep tarife duble, fără a furniza un document valabil.
„Șansele să luăm o vinietă falsă sunt foarte mari și șansele să luăm amendă pentru lipsa vinietei sunt de 100%. Ce încurajăm noi în general este să căutăm aplicațiile corespunzătoare pe telefoane. Toate serviciile au aplicații dedicate”, avertizează specialistul în securitate cibernetică Silviu Stahie.
Specialiștii recomandă ca, în cazul în care o persoană realizează că a fost victima unei astfel de escrocherii, să blocheze contul bancar folosit pentru plată și să depună de urgență o plângere la poliție.