Întrebarea pe care trebuie să o eviți când comanzi pește la restaurant. Mulți români se fac de rușine fără să știe

La prima vedere, pare normal să întrebi dacă peștele este proaspăt atunci când mergi la un restaurant cu specific pescăresc. Însă, într-un local respectabil, care pune accent pe calitatea ingredientelor și are surse sigure, o astfel de întrebare poate fi interpretată ca o critică subtilă sau o îndoială față de seriozitatea bucătarilor. 
Irina Dumitrescu
04 iul. 2025, 19:45
Întrebarea pe care trebuie să o eviți când comanzi pește la restaurant. Mulți români se fac de rușine fără să știe

Când mergi la un restaurant de fructe de mare, poate părea firesc să întrebi dacă peștele este proaspăt. Totuși, în unele situații, această întrebare poate fi stânjenitoare sau chiar nepotrivită, mai ales într-un local de renume, care se mândrește cu sursele și standardele sale. În astfel de cazuri, întrebarea poate fi interpretată ca o lipsă de încredere în profesionalismul echipei sau chiar ca o insultă indirectă adusă întregului concept al restaurantului.

Chef Kevin O’Donnell, proprietar și bucătar la restaurantul Giusto, cu locații în Rhode Island, explică de ce această întrebare nu își are locul într-un local de top. El consideră că, de regulă, astfel de întrebări vin din experiențe anterioare negative, în localuri unde calitatea peștelui a lăsat de dorit. În schimb, într-un restaurant consacrat, clientul poate avea încredere că ingredientele sunt alese cu grijă, iar peștele servit este de cea mai bună calitate, indiferent de forma în care a fost livrat.

Vezi și De la închisoare, la plajă. Radu Mazăre duce viață de lux în Madagascar, pe bani puțini – un homar costă puțin peste 20 de lei!

Ideea că peștele trebuie să fie „proaspăt prins” pentru a fi bun este mai degrabă o fantezie decât o realitate practică. Exceptând cazurile rare în care cineva mănâncă într-o cherhana aflată lângă un port, majoritatea peștelui consumat în restaurante ajunge acolo prin lanțuri logistice bine puse la punct. În prezent, tehnologiile moderne permit păstrarea peștelui în condiții excelente, iar uneori, peștele congelat corect poate fi chiar mai bun decât cel „proaspăt”, scrie Thetakeout.

Congelarea rapidă, realizată imediat după capturare, uneori chiar pe vasul de pescuit, menține textura, gustul și siguranța produsului. Potrivit lui O’Donnell, această metodă nu doar că păstrează calitățile nutriționale și organoleptice ale peștelui, dar și elimină riscul paraziților, fiind esențial mai ales când peștele este consumat crud. Congelarea lentă, în schimb, poate afecta calitatea, deoarece cristalele de gheață formate în interiorul țesuturilor distrug structura proteică, rezultând un produs moale și lipsit de consistență.

În multe restaurante de top, originea peștelui este atent verificată, iar colaborările cu furnizori de încredere asigură aprovizionarea constantă cu produse de sezon, de calitate. Nu ar trebui să te îngrijoreze dacă găsești în meniu halibut din Alaska într-un restaurant din California, contează mai mult modul în care a fost păstrat și transportat decât distanța parcursă.

Peștele gustos nu este definit doar de prospețime, ci și de priceperea bucătarului care îl pregătește. A mânca într-un restaurant bun nu înseamnă doar a comanda un fel de mâncare, ci și să înțelegi tot efortul din spatele farfuriei.

Citește și Visul american vine cu suprataxă. Nota de plată care i-a făcut pe clienți să jure că „nu vor mai mânca niciodată la restaurant”

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Medicul Irinel Popescu, despre boala care i-a adus sfârșitul lui Mihai Leu. Ce test trebuie să facem pentru a descoperi afecțiunea la timp
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cocktail de pesticide în farfurie: Topul celor mai contaminate alimente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane