Cum a reușit Rusia să preia controlul centralei nucleare de la Cernobîl, în doar două ore. Volodimir Zelenski, luat prin surprindere

Succesul armatei ruse în Ucraina face parte dintr-un plan pus la cale de administrația de la Moscova de-a lungul mai multor ani, susține Reuters. Printre cele mai importante victorii ale lui Vladimir Putin pe teritoriul vecin se numără impunerea controlului la centrala nucleară Cernobîl, într-un timp record, potrivit sursei citate. 

29 iul. 2022, 08:56
Cum a reușit Rusia să preia controlul centralei nucleare de la Cernobîl, în doar două ore. Volodimir Zelenski, luat prin surprindere

Primele trupe rusești au ajuns la centrala nucleară de la Cernobîl pe data de 24 februarie 2022, deci din prima zi a războiului. Trupele ucrainene au fost măturate de ruși, astfel că în doar două ore, aproximativ 170 de soldați ai lui Volodimir Zelenski au fost nevoiți să capituleze.

„Blitzkriegul” lui Vladimir Putin se explică prin faptul că de ani de zile, administrația de la Kremlin a infiltrat spioni în Ucraina. Astfel, cu ajutorul acestora, Rusia avea nevoie doar de o mică forță militară și de câteva zile pentru a produce pagube majore Ucrainei.

Potrivit presei internaționale, rușii ar putea chiar îndepărta regimul Zelenski, folosindu-se de forța militară, sprijinită de spioni.

Serviciile secrete ruse au semănat neîncredere în interiorul Ucrainei şi au scos la iveală deficienţele Serviciului de Securitate ucrainean, care are sarcina de a urmări trădătorii şi colaboratorii, mai precizează Reuters.

În ultimii ani, oficialii de la Kiev au avertizat în repetate rânduri că în Ucraina sunt spioni ruși. Totuși, aceștia nu au fost nominalizați, iar regimul Zelenski nu a reușit să înregistreze „capturi”.

 

Rusia a recunoscut că dorește să demoleze regimul de la Kiev

 

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a afirmat în cadrul vizitei din Egipt, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean.

„Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a declarat Lavrov. Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor, a susţinut el. Federaţiei Ruse „îi pare rău pentru poporul ucrainean” care merită „ceva mai bun”, a spus ministrul rus.

„Ne pare rău pentru istoria Ucrainei, care se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri, şi ne pare rău pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev şi pentru cei care o susţin în ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei”, a spus Lavrov în cadrul unei întâlniri la Cairo cu reprezentanţii permanenţi ai statelor Ligii Arabe. Ministrul rus de externe a mai spus că aceste încercări nu vor avea succes.