Cum a scăpat Dragoş Săvulescu de toate problemele legale în Italia: „Practic, judecătorul italian s-a substituit instanțelor române”

Italia refuză în acest moment să recunoască și să pună în executare pedeapsa privativă de libertate aplicată de instanța română în cazul lui Dragoș Săvulescu, fugarul VIP condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare alături de Radu Mazăre pentru retrocedările frauduloase din municipiul Constanța, reține Curtea de Apel București în motivarea prin care a respins contestația la executare formulată de fostul acționar al Dinamo.
Filip Stan
02 mart. 2023, 12:17
Cum a scăpat Dragoş Săvulescu de toate problemele legale în Italia:

Curtea de Apel București (CAB) a dat publicității motivarea deciziei din data de 02.02.2022 prin care i-a respins contestația la executare formulată de Dragoș Săvulescu împotriva deciziei definitive de condamnare pronunțată de Înalta Curte pe 07.02.2019 în Dosarul retrocedărilor din Constanța.

Judecătorii i-au respins lui Săvulescu și cererea de anulare a condamnării și pe cea de retragere a mandatului european de arestare. Decizia CAB poate fi atacată la Înalta Curte.

Din documentul citat reiese că Dragoș Săvulescu este liber în Italia, după ce autoritățile de acolo au aflat despre deciziile Curții Constituționale din 2018 și din 2022 legate de prescripție și au constatat că fostul acționar de la Dinamo nu mai poate fi tras la răspundere penală din 15.09.2015.

Dragoș Săvulescu avea un fel de monitorizare în probațiune în Italia, instituită de judecătorii de acolo în 2020. Săvulescu a scăpat și de această rigoare în noiembrie 2022, potrivit Ziare.com.

Curtea de Apel Bucureşti, motivare în cazul lui Săvulescu: „Practic, judecătorul italian s-a substituit instanțelor române”

Iată ce rețin judecătorii de la CAB în motivarea respingerii contestației la executare formulată de Dragoș Săvulescu:

„Prin ordonanța din 11.10.2022 a Curții de Apel din Napoli, Secția a VIII-a Penală, irevocabilă la 06.11.2022, a fost revocată sentinţa pronunțata la data de 15.09.2020 de Curtea de Apel din Napoli, devenită irevocabilă (…) și în curs de executare, cu menținerea refuzului de predare către România a persoanei solicitate. În consecință, s-a dispus încetarea definitivă a executării sentinței de recunoaștere.

În esență, s-a susținut în cuprinsul ordonanței menționate că instanța de executare, în speță Curtea de Apel București, a comunicat doar faptul că nu a fost pronunțată nicio hotărâre definitivă prin care să se constate încetat procesul penal ca urmare a incidenței prescripției răspunderii penale – ca efect al deciziilor Curții Constituționale a României nr.297/2018 și 358/2022 – și, astfel, să fie „revizuită” hotărârea de condamnare pronunțată de autoritățile judiciare române.

Așadar, arată judecătorul italian, „judecătorul statului de condamnare” nu a admis, dar nici nu a negat că principiile stabilite în deciziile anterior menționate ar fi fost susceptibile să anuleze sentința de condamnare recunoscută de autoritățile judiciare italiene.

În consecință, judecătorul italian a purces la calcularea termenelor prescripției răspunderii penale în raport cu infracțiunile pentru care (Săvulescu Dragoș Emil – n.r.) a fost condamnat definitiv, prin raportare la termenele generale de prescripție a răspunderii penale prevăzute de legea română, prin „reconstituirea dreptului român”, folosindu-se de deciziile Curții Constituționale a României, reținând că aspectele stabilite în decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.32/A/07.02.2019 (în sensul că au fost avute în vedere ca acte întreruptive de prescripție actele care se comunică suspectului/inculpatului și, astfel, termenele de prescripție a răspunderii penale nu erau împlinite) au fost infirmate ulterior de instanța de contencios constituțional. În final, a constatat că la data de 05.09.2015 faptele condamnatului erau prescrise.

În consecință, s-a reținut că sentința de condamnare recunoscută nu este conformă cu Constituția italiană deoarece a fost pronunțată în baza unei norme legale lipsite de legitimitate constituțională.

Citeşte şi: Detalii incendiare din dosarul fraților Tate. Fosta polițistă ar fi accesat baza de date a MAI, ca să afle date din anchetă

Practic, judecătorul italian s-a substituit instanțelor române și a reținut că la data pronunțării deciziei nr. 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală (dosar nr. 6536/2/2008), termenul de prescripție a răspunderii penale pentru faptele pentru care contestatorul – condamnat (Săvulescu Dragoș Emil – n.r.) a fost condamnat ar fi fost împlinit, ca urmare a aplicării art.155 alin.1 C.pen. 2009, reconfigurat prin decizia Curții Constituționale a României nr.297/2018 și interpretat prin decizia nr. 358/2022 a instanței de contencios constituțional.

Aceasta în condițiile în care doar pe calea unei contestații în anulare (cale extraordinară de atac, ce poate fi exercitată în condițiile strict și limitativ prevăzute de lege) o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare ar putea fi desființată ca urmare a unei erori de procedură în sensul neobservării incidenței unei cauza de încetare a procesului penal, cum este și prescripția răspunderii penale, și în pofida faptului că, potrivit (Deciziei-cadru privind cooperarea internațională – n.r.), statul emitent (în speță România) decide în exclusivitate cu privire la cererile de revizuire a hotărârii judecătorești prin care se aplică pedeapsa care urmează a fi executată în temeiul prezentei decizii-cadru. Prin „cerere de revizuire” în sensul deciziei-cadru se înțelege orice cale de atac extraordinare aptă să conducă la desființarea/modificarea hotărârii judecătorești de condamnare.

Concluzia evidentă este aceea că „executarea” pedepsei de către condamnatul (Săvulescu Dragoș Emil – n.r.) a încetat pe teritoriul Republicii italiene nu ca urmare a ajungerii „la termen”, ci ca urmare a revocării sentinţei pronunțata la data de 15.09.2020 de Curtea de Apel din Napoli. (…)

Practic, statul de executare – republica italiană – refuză în acest moment să recunoască și să pună în executare pedeapsa privativă de libertate aplicată de instanța română, caz în care punerea acesteia în executare este de competența instanței române potrivit art.159 lit.b din Legea nr.302/2004.

În consecință, la acest moment nu există nicio împiedicare la executarea sentinței penale (…) prin care (Săvulescu Dragoș Emil – n.r.) a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare, neimpunându-se anularea mandatul de executare a pedepsei închisorii emis de Curtea de Apel București (…) și nici retragerea mandatului european de arestare nr.2/08.02.2019”, se arată în documentul CAB.

Citeşte şi: Decizie definitivă a instanței supreme: fostul ministru PSD scapă de închisoare

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Au decis să dea BANII ÎNAPOI. Astăzi, suntem ÎNCÂNTAȚI să vă anunţăm
Playtech.ro
Halep, acuzată de COMPORTAMENT ORIBIL de o româncă! Ce i-a făcut la un salon: Cea mai nasoală experienţă
DailyBusiness
Au început lucrările la cele mai lungi tuneluri din România! Pe unde vor trece
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'