Cum a scăpat Ion Dolănescu de furia lui Ceauşescu după ce a fost acuzat de posesie de bunuri interzise: „I-a spus „Împărate”, aşa i se adresa”

Regretatul cântăreţ de muzică populară Ion Dolănescu (1944-2009) a fost acuzat, în anii ’70, de posesie de bunuri interzize de către regimul comunist, dar acesta a fost salvat de intervenţia unei cunoscute interprete pe lângă Ceauşescu, care a fost convins să îl ierte pe artist.

26 ian. 2024, 20:43
Cum a scăpat Ion Dolănescu de furia lui Ceauşescu după ce a fost acuzat de posesie de bunuri interzise: „I-a spus „Împărate”, aşa i se adresa”

Celebra interpretă de romanţe Ioana Radu a fost cea care a intervenit personal la Nicolae Ceaușescu pentru ca acuzaţiile să-i fie ridicate lui Ion Dolănescu, un protejat al său în acea vreme, după cum declară chiar fiul cântăreţului.

„Tata avea un Ford Taunus, o maşină străină, neobişnuită pentru perioada aceea, şi avea o vilă în Bucureşti. O maşină străină era un lucru neobişnuit pentru vremea aceea. Ioana Radu a mers personal la Ceauşescu, ea fiind foarte preţuită de cuplul prezidenţial pentru că le plăceau romanţele. Chiar tata a înregistrat o romanţă pe care i-a cântat-o lui Ceauşescu la o recepţie, o romanţă pe care el nu o ştia, „Dragoste buruaină rea”. I-a plăcut foarte mult şi a cerut Tovarăşul să fie înregistrată”, relata, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Ionuţ Dolănescu, fiul lui Ion Dolănescu.

Ionuţ Dolănescu a reconstituit din amitiri povestea ştiută de la regretatul său tată, decedat la 19 martie 2009.

„Ioana Radu s-a dus la Ceauşescu şi i-a spus: „Împărate – aşa i se adresa ea, îşi permitea, îl ştia pe Ceauşescu de când era mai mic în funcţie, de pe vremea lui Gheorghiu Dej – am şi eu un protejat, tânăr şi frumos ca dumneavoastră. Şi cântă foarte frumos. Aşa a oprit Nicolae Ceauşescu procesul care îi fusese intentat tatălui meu. Şi Ceauşescu a întrebat-o: Bun, dar ce pot să fac pentru dumneata?. Împărate, stau într-o casă naţionalizată şi aş vrea s-o cumpăr”, a mai povestit Ionuț Dolănescu.

În virtutea acestei intervenții și a relației apropiate pe care o aveau, Ioana Radu i-a cerut, la rândul ei, o favoare lui Ion Dolănescu, potrivit relatărilor făcute de fiul artistului.

„S-a întors de la Ceauşescu, a venit la tata: Ioane, tu m-ai trimis, acum scapă-mă! M-a întrebat ce-mi doresc pentru mine, i-am spus că vreau să cumpăr casa, dar nu am banii. Tata a scos 33.000 de lei – bani mulţi pe vremea aceea – şi i-a cumpărat casa de pe strada Timpului nr. 13″, a explicat Ionuţ Dolănescu, pentru sursa citată.

Citeşte şi: Florin Piersic nu şi-a uitat colega de scenă şi se interesează frecvent de starea ei de sănătate: „A fost ca un înger, nu pot spune cât de mult l-am iubit”

Pentru gestul de recunoştinţă pe care îl făcuse, mai târziu, Ioana Radu a decis să-i lase lui Ion Dolănescu, prin testament, respectiva casă.

Nu s-a întâmplat însă așa, pentru că a urmat un contratestament făcut de interpreta de romanţe, cel mai probabil când relațiile dintre cei doi au început să se răcească, după un incident întâmplat la începutul anilor ’90.

„La un moment dat, tata a auzit că Regina a fost în balconul de la Universitate, în iunie 1990, când era nebunia aceea. Tata, om dintr-o bucată, ştiind că nu suferise de pe urma vechiului regim, dimpotrivă, ea a fost protejată de Ceauşescu, nu a înţeles de ce s-a dus ea la Universitate să se plângă. Nu era cazul. Relaţia lor atunci s-a răcit”, este părerea lui Ionuţ Dolănescu.

Fiul artistului consideră că așa se explică anularea testamentului original al Ioanei Radu, despre care Ion Dolănescu a aflat abia după moartea artistei, în 1990.

„Tata ştiiind că are testament, s-a dus în strada Timpului nr. 13 să se ocupe de funeraliii şi să-şi intre în drepturi. Şi acolo, un domn Marin a venit la el: Domnul Dolănescu, nu mai aveţi niciun drept pentru că Regina v-a reziliat testramentul. Şi a venit cu un contratestament”, relatează Ionuț Dolănescu.

Citeşte şi: Codin Maticiuc, totul despre averea și cuceririle sale: „Am cheltuit mai mult decât am produs. Mi-a dat sângele pe nas pentru fiecare gagică”