Cum afectează coronavirusul prognoza meteo. Organizaţia Meteorologică Mondială a făcut anunţul: „Ne aşteptăm la o scădere”

Avioanele comerciale reprezintă o sursă importantă de măsurare a vânturilor și temperaturilor globale. Trafictul aerian a scăzut, însă, considerabil în ultimele zile, astfel că pandemia de COVID-19 afectează chiar și prognoza meteo.

RomaniaTV.net
02 apr. 2020, 05:45
Cum afectează coronavirusul prognoza meteo. Organizaţia Meteorologică Mondială a făcut anunţul: „Ne aşteptăm la o scădere”

De altfel, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat, deja, că pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice fiabile.

În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii: Covid 19 rezistă 2-3 zile pe plastic şi inox, 24 de ore pe carton şi 4 ore pe cupru

Pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo”, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua. De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19”, a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.

Aplicaţia care să arate dacă am intrat în contact cu persoane infectate cu COVID 19

Un grup de experţi europeni au anunţat, miercuri, că vor lansa în curând o tehnologie destinată smartphone-urilor pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact cu oameni infectaţi cu coronavirus, ceea ce va ajuta autorităţile medicale să acţioneze rapid pentru a stopa răspândirea acestuia, transmite Reuters.

Citeşte şi: Directorul OMS este îngrijorat: „În câteva zile vom ajunge la un milion de cazuri şi 50.000 de decese”

Iniţiativa propune păstrarea unei evidenţe a momentului în care un smartphone intră în raza de acţiune a altui dispozitiv, astfel încât, în cazul în care o persoană este testată pozitiv , oamenii din jurul său cu risc de infecţie să poată fi identificaţi rapid, informează News.ro.

Capacitatea de a urmări mai precis persoanele cu risc de infecţie ar putea face posibilă ridicarea restricţiilor la nivel naţional, care au dus la oprirea activităţilor economice în multe ţări.

Iniţiativa europeană, denumită Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, survine utilizării cu succes a telefoanelor inteligente în unele ţări din Asia pentru a urmări răspândirea virusului şi a aplica ordinele de carantină, deşi metodele lor încălcă normele europene stricte de protecţie a datelor.

PEPP-PT, care reuneşte 130 de cercetători din opt ţări, îşi propune să-şi lanseze platforma până în 7 aprilie, a declarat Hans-Christian Boos, fondatorul companiei germane start-tech Arago şi membru al comisiei de consultanţă în domeniul digital al cancelarului Angela Merkel.

Merkel, aflată în izolare după ce a fost tratată de un medic care a fost testat pozitiv pentru COVID-19, a spus că va recomanda o astfel de aplicaţie, atât timp cât este eficientă şi voluntară.