Cum ajuţi un copil timid să iasă din „carapacea” lui

Până pe la doi anişori, micuţul tău era foarte expansiv, le zâmbea tuturor şi făcea din mănuţa fiecărei persoane pe care o întâlneaţi. Acum aţi ajuns la pragul de trei ani şi atitudinea lui s-a schimbat radical: tace mâlc şi nu interacţionează cu nimeni, ba chiar se ascunde pe după picioarele tale când îl întreabă câte cineva cum îl cheama şi refuză să facă vreun pas în faţă. Probabil eşti îngrijorată de timiditatea lui nou descoperită şi îţi faci tot felul de probleme: o fi normală? e cazul să faci ceva în privinţa asta?

RomaniaTV.net
16 ian. 2017, 10:07
Cum ajuţi un copil timid să iasă din „carapacea” lui

Ei bine, inainte sa te simti stanjenita in fata rudelor ca puiul tau nu scoate o vorba, si pana a te grabi sa-i gasesti un terapeut comportamental, e bine sa afli ca reactia lui este una fireasca la aceasta varsta.

Pana la doi ani, toti copiii sunt spontani si exuberanti, indeosebi in interactiunile cu ceilalti; actioneaza fara sa se gandeasca inainte, am putea spune. Insa, intre doi si patru ani, trec printr-o faza de anxietate sociala si incep sa se fereasca (sa se teama) de persoanele pe care nu le cunosc. Cum iti poti ajuta puiul sa depaseasca aceasta etapa? Ofera-i actiune si incurajare, dar si spatiu sa se deschida in ritmul lui.

Citeşte şi  Educaţie copii: Disciplina proactivă sau cum să ai un copil cuminte şi ascultător

1. Imbratiseaza-ti puiul si fii recunoscatoare ca e asa cum e

Da-ti seama cat de norocoasa esti ca ai un copil sensibil. Faptul ca e tacut nu inseamna ca are o deficienta sociala sau emotionala. Pur si simplu, e predispus la meditatie, la introspectie, ceea ce iti arata ca gandeste si simte totul mult mai profund. Imbratiseaza-l si iubeste-l din toata inima: cu astfel de oameni in jurul nostru, lumea se transforma intr-un loc mai bun.

2. Nu insista: va deveni si mai introvertit

Oricata bunavointa ati avea, tu si restul familiei, sa-l faceti pe micut sa fie ceva mai infipt (si tentatia de a ajuta un copil timid sa-si depaseasca limitele e foarte mare), ar trebui sa stii din capul locului ca nu-l poti scoate cu de-a sila din starea asta. Mai degraba, concentreaza-te pe urmatorul tel: sa ii creezi acasa un mediu in care micutul sa se simta comod si in care personalitatea lui sa se poate dezvolta natural. Nu iti eticheta niciodata copilul ca fiind „timid” – nu spune asta despre el, mai ales daca te poate auzi, pentru ca va ajunge sa creada ca e ceva in neregula cu el, lucru care il va face sa se inchida si mai mult in sine.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO