Cum ar arăta un guvern minoritar, în viziunea premierului propus, Dacian Cioloş

Dacian Cioloş, liderul USR desemnat de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, va participa miercuri la prima rundă de negocieri cu PNL şi UDMR.

12 oct. 2021, 20:44
Cum ar arăta un guvern minoritar, în viziunea premierului propus, Dacian Cioloş

Dacian Cioloş, liderul USR desemnat de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, va participa miercuri la prima rundă de negocieri cu PNL şi UDMR.

Prezent în emisiunea de la B1 Tv, Dacian Cioloş a fost întrebat cum ar arăta un guvern minoritar şi dacă include tehnocrați, neafiliați politic. Premierul desemnat a explicat: „Când vorbim de guverne este impornat să vedem ce proiecte politice ne asumăm și după aceea cine se ocupă de ele. Cu PSD și AUR nu ne asumăm un proiect politic comun. Iar de la PNL și UDMR daca ar propune miniștri cred că și-ar asuma și coaliția acest lucru. Avem un sistem de selecție internă, vedem cine propune candidaturi”.

Dacian Cioloş a dezvăluit ce i-a cerut Florin Cîţu înainte de prima rundă de negocieri

Dacian Cioloş a dezvăluit că prima rundă de negocieri cu PNL și UDMR va avea loc miercuri, iar la cererea lui Florin Cîțu, discuția va fi doar între președinții celor trei partide.

„Asta a fost propunerea domnului președinte Florin Cîțu. Am acceptat-o. Vreau să avem această discuție indiferent de format, să vedem care este deschiderea colegilor, ca să știm și noi ce avem de făcut”, a declarat Cioloș, la B1 TV.

Cioloş a fost întrebat dacă echipa de negociere a USR, formată din oameni care au atacat dur PNL și pe Cîțu, cum ar fi Cătălin Drulă sau Vlad Voiculescu, ar putea fi un impediment pentru negocieri. „Evident că în politică există și multă emoție, dar atunci când iei decizii, când pregătești decizii, e important să avem rațiune. Și eu am opinii despre persoane, dar respect faptul că sunt persoane care au legitimitate în partidele respective”, a explicat Dacian Cioloş.

„Retorica asta ironică, să discutăm noi cu AUR și PSD, pot să o repete. Noi am spus-o tot timpul că vreau să refacem coaliția”, a mai precizat premierul desemnat.

Cioloş a spus că se aşteaptă la orice de la discuţia cu Cîţu

Premierul propus să formeze un nou Guvern, Dacian Cioloș, spune că se așteaptă „la orice” de la discuția cu Florin Cîțu (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) despre formarea unei noi majoritati guvernamentale și e mai bine să știe din timp dacă foștii aliați nu mai vor să continue împreună.

„PNRR-ul l-am asumat politic impreuna, partidele din coalitie, nu ar trebui sa fie probleme. Cat despre masurile legat de criza Covid si criza preturilor la energie, avem si noi cateva idei, sunt convins ca au si ei.

De aici vreau sa incepem discutia, daca exista vointa politica sa continuam acest proiect si pe urma sa vedem cum putem face. Eu ma astept la orice. Ma astept la orice varianta, important e sa incepem aceasta discutie. Lumea spune ca suntem in criza, ca avem nevoie de claritate, deci cu cat mai repede clarificam, cu atat mai bine. Daca incepem o discutie e deja un lucru bun si in urmatoarele zile ne putem organiza sa finalizam aceste discutii. Daca nu exista intentia de a continua, cel putin lucrurile vor fi clare si noi pe partea noastra vom decide ce vom face in continuare”, a zis Cioloș, marți, la B1TV.

Legat de faptul că PNL a trimis USR să facă majoritate cu PSD și AUR, premierul propus a răspuns: „Nu scrie nicaieri in Constitutie cu cine trebuie sa facem noi o majoritate sau nu”. „Daca cineva vrea sa piarda vremea, poate sa gasească motive sa o piarda. Noi nu vrem sa pierdem vremea”, a adăugat Cioloș.

 


loading...
Partenerii noștri